HZSN predložio da Tomislav Židak dobije ulicu u Zagrebu

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 13.6.2017. 14:57:31
HZSN predložio da Tomislav Židak dobije ulicu u Zagrebu

Foto: Tportal

Izvršni odbor Hrvatskog zbora sportskih novinara (HZSN) predložio je da se sadašnji Maksimirski perivoj, prilaz od Ulice Divka Budaka i okretišta tramvaja na jugu Dinamovog stadiona do stadiona GNK Dinamo, preimenuje u prilaz Tomislava Židaka, barda hrvatskog sportskog novinarstva.


Na sjednici održanoj u ponedjeljak Izvršni odbor Hrvatskog zbora sportskih novinara predložio je da se ta inicijativa uputi Gradu Zagrebu, priopćio je HZSN.

Tomislav Židak, jedan od najvećih hrvatskih sportskih novinara svih vremena, novinar, urednik i kolumnist Jutarnjeg lista i Sportskih novosti preminuo je prije dva mjeseca nakon duge i teške bolesti u 65. godini života.  HZSN smatra da se radi o bardu hrvatskog sportskog novinarstva koji je u svojoj karijeri dobio brojne nagrade, a svojim tekstovima je obogaćivao prvenstveno nogomet, koji je volio i pratio, ali i ostale sportove.  

"Židak je bio jedan od najvećih hrvatskih sportskih novinara, a životno i profesionalno je bio vezan za GNK Dinamo i hrvatski nogomet. Imenovanje pristupne ceste do Dinamovog stadiona Židakovim imenom bila bi konačna potvrda veličine Židakovog djela i rada, a u konačnici i budući nogometni centar na Sveticama imao bi vrlo lijepu adresu u Prilazu Tomislava Židaka, novinara koji je najviše na svijetu volio, cijenio i pratio hrvatski nogomet, Dinamo i tek onda sav ostali sport. Njegove kolumne "Iz maksimirske šume" još će dugo biti putokaz generacijama novinara i čitatelja kako profesionalno i stručno, iz tjedna u tjedan, iz godine u godinu treba pratiti najvažniju sporednu stvar na svijetu", kazao je predsjednik HZSN-a Jura Ozmec. 

Inicijativu HZSN-a će, vjerojatno, podržati i svi oni uključeni u život, rad i tekstove Tomislava Židaka, pa se potpuni i cjeloviti prijedlog gradskoj Komisjji očekuje do jeseni.


Židak je bio dugogodišnji kroničar Dinama i navijač tog zagrebačkog kluba. Bio je kolumnist i Sportskih novosti, u kojima je i započeo karijeru davne 1977. godine, a od 1999. godine počeo je pisati za Jutarnji list.

Pratio je brojne sportove, no, najviše se, naravno, fokusirao na nogomet, u svojoj je bogatoj karijeri dobio brojne nagrade, između ostaloga Hrvatski zbor sportskih novinara (HZSN) 1995., 2004. i 2015. godine proglasio ga je sportskim novinarom godine, dok je ove godine dobio nagradu za najbolju kolumnu.

Tomislav Židak izvještavao je i sa olimpijskih igara u Sarajevu 1984, Seulu 1988. , Barcelone 1992., Atlante 1996., Sydneyja 2000. ,Atene 2004., Pekinga 2008., te iz Londona 2012. godine te sa brojnih svjetskih i europskih nogometnih prvenstava, kao i većine nastupa hrvatske nogometne reprezentacije.


(Hina)


Vezane vijesti
Ažurirano: 17.11.2023. 11:21:34

Create Account