Jura se zazelenil vu Sesvetama

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 10.4.2017. 14:55:10
Jura se zazelenil vu Sesvetama

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Sveti Juraj vu Zelenju naziv je koncerta kojeg je u dvorani sesvetskog Narodnog sveučilišta u subotu navečer održao Folklorni ansambl Sesvetska Sela.


Ovim koncertom članovi ansambla zajedno sa svojim prijateljima koji su također nastupili, HKUD Braće Radić, KUD Dragutin Domjanić Adamovec i Foklorni ansambl SKUD-a Ivan Goran Kovačić, ustvari su prizivali proljeće. Barem se tako nekada plesom i pjesmom činilo na ovim našim prostorima, a folkloraši svojim djelovanjem takve prekrasne običaje čuvaju od zaborava. Upravo je to posebno istaknuo i gradonačelnik Milan Bandić koji je došao na otvorenje koncerta pri tom čestitavši upravo članovima KUD-ova na tome.

"Mi možemo napraviti cestu, sagraditi zgradu, urediti i opremiti društvene i vatrogasne domove, osigurati sredstva za rad različitim udrugama, ali ne možemo očuvati našu baštinu. Upravo očuvanje baštine je očuvanje našeg identiteta, bez kojeg ne postojimo, a to je vaš zadatak, to izvrsno radite, u tom poslu ustrajte i dalje i hvala vam na tome", rekao je gradonačelnik Bandić nadodavši da na žalost neće moći popratiti koncert jer ima još niz obveza zbog čega mora hitati dalje, ali se nada da će mu to, folkloraši i posjetitelji koji su do posljednjeg mjesta, pa i preko toga napunili dvoranu, oprostiti.

A posjetitelji su doista mogli uživati u prekrasnim koreografijama, pjesmi i svirci. Tako su mali folkloraši, jer je to prvenstveno bio susret mladih članova društava, izveli pjesme i plesove Bilogore, dječje igre i plesove Međimurja, Slavonije i posebno dječje jurjevske običaje Hrvatskog Zagorja.

Svima su uputili čestitke na izvrsno izvedenom programu kojeg su kao uzvanici još popratili, predsjednik gradske četvrti Sesvete Dražen Markota, njegov zamjenik Marijan Tomurad, te pročelnik gradskog Ureda za obrazovanje, kulturu i sport inače i sam Sesvećanin Ivica Lovrić i mnogi drugi.


Create Account