Lampaši za Vukovar i Škabrnju upaljeni u Sesvetama

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 17.11.2022. 21:21:07
Lampaši za Vukovar i Škabrnju upaljeni u Sesvetama

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

I ove godine gore lampaši za stradanje Vukovara i Škabrnje, Sesvećani u velikom broju palili lampione.




Uobičajeno već niz godina u Sesvetama se uoči velike tragedije Domovinskog rata, pada i stradanja Vukovara i masakra u Škabrnji, pale lampaši pa je tako je bilo i ove godine večer uoči tog memorijalnog datuma. Sesvetska organizacija Hrvatske žene od početka je na sebe preuzela organizaciju paljenja lampaša, a Gradska četvrt osigurava nabavu lampaša. 


Kod spomenika poginulim braniteljima iz Sesveta vijence su položili predstavnici Vijeća Gradske četvrti Sesvete, sesvetske policijske postaje, Hvidre Sesvete, Udruge 144. brigade i Hrvatske žene Sesvete.  Lamapašima su potom ispred spomenika ispisani nazivi Vukovara i Škabrnje, te su postavljeni uz nogostup duž Bistričke ulice.


Ispred OŠ Luka i mnogobrojni učenici predvođeni njihovim učiteljicama također su uz nogostup postavili upaljene lampaše.


Već dugi niz godina, pa tako i ove ispred ulaza u OŠ Luka nakon nastave okupili su se učenici, predstavnici spomenutih institucija i udruga, te mnogi građani na molitvi koju je predvodio sesvetski župnik preč. Mario Migles.


"Hrvatski mučenici, kako ih ja zovem, jer oni to doista i jesu žrtvujući nesebično svoje živote za obranu Domovine, zaslužuju svoj spomendan", uz ostalo rekao je preč. Mario. 


Ranije je veliki križ od upaljenih lampiona postavljen kod raskrižja Bistričke i Trakošćanske, ispred prilaza Gimnaziji Sesvete gdje naši gimnazijalci i njihovi profesori također uvijek tim činom iskazuju svoj pijetet stradanju Vukovara i Škabrnje.


I mnogobrojni građani dolazili su kod spomenika i na Bistričku postavljajući svoje lampaše, a mnogo ih ima koji gore i uz druge Sesvetske ulice i prometnice. Također pojedini građani i nadalje sjećaju se ovih povijesnih dana stavljanjem upaljenih lampaša na prozor. 


Za kraj spomenimo jednu vrlo snažnu sliku koju smo stavili na naslovnicu male djevojčice koja stoji ispred spomenika gledajući čas lampaše, čas spomenik. Dovela ju je mama da joj od malena usadi ljubav prema Domovini i poštovanje prema stradalima za današnju slobodnu Hrvatsku.


Vezane vijesti
Ažurirano: 18.11.2023. 9:42:39

Create Account