Vukovar i Škabrnja nisu zaboravljeni i večeras u Sesvetama gore lampaši

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 17.11.2023. 18:57:04
Vukovar i Škabrnja nisu zaboravljeni i večeras u Sesvetama gore lampaši

Foto: Borko Samec/Sesvete danas

I večeras, kao i svake godine gore lampaši za stradanje Vukovara i Škabrnje, Sesvećani u velikom broju palili svijeće.





Večer uoči velike tragedije Domovinskog rata, pada i stradavanja Vukovara i masakra u Škabrnji, uobičajeno već niz godina, pa tako i ove, u Sesvetama su zapaljeni lampaši.


Sesvetska organizacija Hrvatske žene od početka je na sebe preuzela organizaciju paljenja lampaša, a Gradska četvrt osiguravala je nabavu lampaša, nekada i tisuću u novije vrijeme nešto manje. Tako je ove godine nabavljeno 350 lampaša, a sesvetski HDZ još je Hrvatskoj ženi donirao dodatnih 200 lampaša koji su zapaljeni i položeni kod spomenika Majka i djeca koji simbolizira patnju i stradanje cijele obitelji, a na spomenik je ugravirano četrdeset imena u ratu poginulih Sesvećana u svim našim postrojbama. Tom su prigodom predstavnici Gradske četvrti Sesvete predvođeni predsjednikom Vladimirom Marićem položili cvijeće na spomenik. Paljenju lampaša kod spomenika, ali i uzduž Bistričke ulice sve do osnovne škole uz predstavnike gradske četvrti i političkih stranaka MOST, HDZ i SDP, nazočili su  predstavnici Hvidre Sesvete, Udruge 144. brigade, načelnik sesvetske policije Darko Brnjaković i članice Hrvatske žene Sesvete koje su već 15 godina inicijatori i organizatori ovog memorijalnog događaja. Uvodno je predsjednica ove organizacije Mira Halapa održala kratko slovo o paljenju lampaša kod spomenika i uz prometnice. 


Ispred OŠ Luka i mnogobrojni učenici predvođeni njihovim učiteljicama također su uz nogostup postavili upaljene lampaše. Također, navečer  ispred ulaza u OŠ Luka nakon nastave okupili su se učenici, predstavnici spomenutih institucija i udruga, te mnogi građani na molitvi za sve stradalnike Vukovara i sve iz Domovinskog rata, koju je predvodio sesvetski župnik preč. Mario Migles.


"Hrvatski mučenici, kako ih ja zovem, jer oni to doista i jesu žrtvujući nesebično svoje živote za obranu Domovine, zaslužuju svoj blagdan", uz ostalo rekao je preč. Mario. 


Ranije je tijekom dana veliki križ od upaljenih lampiona postavljen kod raskrižja Bistričke i Trakošćanske, ispred prilaza Gimnaziji Sesvete gdje naši gimnazijalci i njihovi profesori također uvijek tim činom iskazuju svoj pijetet stradanju Vukovara i Škabrnje.


I mnogobrojni građani dolazili su kod spomenika i na Bistričku postavljajući svoje lampaše, a mnogo ih ima koji gore i uz druge Sesvetske ulice i prometnice. Također pojedini građani i nadalje sjećaju se ovih povijesnih dana stavljanjem upaljenih lampaša na prozor. 


U mnogim sesvetskim naseljima također su organizirani skupovi paljenja lampaša, a dio građana samostalno ih postavlja na svoje prozore, balkone, okućnice. ....da se ne zaboravi!


Vezane vijesti
Ažurirano: 18.11.2023. 9:42:39

Create Account