Mladomisnik Majk Rušec slavio u Vugrovcu Mladu misu

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 23.6.2019. 14:44:56
Mladomisnik Majk Rušec slavio u Vugrovcu Mladu misu

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Nakon 44 godine u vugrovečkoj župi sv. Franje Ksaverskog slavljena je Mlada misa. 



Mladomisnik je bo Majk Rušec, rođeni Varaždinec, ali od malena mještanin Vugrovca gdje je završio osnovnu školu, a potom u Zagrebu i srednju ugostiteljsku gdje je izučio zanat za slastičara. Ubrzo je, kako sam reče, "stigao Božji glas koji ga je pozvao u svoju službu i on se spremno odazvao". Završio je Bogoslovni fakultet u Zagrebu, a 13. listopada prošle godine kardinal Josip Bozanić zaredio ga je za đakona.


Svečana ceremonija započela je kod župnog dvora gdje su mu majka, otac i sestra izrekli blagoslov na njegovom svećeničkom putu kojim je upravo zakoračio. U procesiji od farofa kroz Kučanec, (Majk i sam kajkavec ne dozvoljava da se naziv njegovog naselja izgovara "mekanim" ć tim više što naziv tog dijela Vugrovca ne potječe od zgrade - kuće), duž ulice Matije Gupca, pa dolaskom na glavnu vugrovečku ulicu Augusta Šenoe prema središtu naselja, prema crkvi uz put duljine malo više od kilometra, gdje je cilj bio na svečano uređenom vanjskom oltaru pod pagodom, kako bi mnogobrojni župljani koji je bilo više od tisuću, ali i mnogi drugi došljaci, vjernici i mladomisnikovi prijatelji mogli prisustvovati tom svečanom ali i iznimno rijetkom događaju u našim prigorskim krajevima, svetkovini Mlade mise.


Zadnji je puta u Vugrovcu slavljena Mlada misa 1975. godine kad je mladomisnik bio Ivan Hojanić. 


Uz domaćina, župnika vugrovečke župe vlč. Filipa Lucića koji je uvodnom riječju i započeo slavlje, te pri tom pozdravio sve župljane, ali i goste među kojima je bio gradonačelnik Milan Bandić zajedno s čelnicima VGČ. Sesvete Stjepanom Kezerićem i Draženom Markotom i ostalim suradnicima, propovijedao je župnik iz Domaslovca Branimir Budinski koji je Mladomisnika ohrabio na početku njegova svećeničkog puta.


Majk Rušec je tijekom euharistije primio i simbolične darove koje su donosili članovi vugrovečkih udruga, KUD-a Dragutin Domjanić, vatrogasaca, hrvatskih branitelja, članova molitvene zajednice i drugih, a uz vino, čistu vodu, grudu hrvatske zemlje, primio je i štolu, znak svećenstva koju Božji sluge nose oko vrata.


Na posljetku je Mladomisnik Majk pričestio svoju obitelj, a ostali nazočni svećenici podijelili su pričest svim nazočnim vjernicima koji su to željeli.


Nedjelja, 23. lipnja 2019. ostat će velikim slovima zapisana u vurgovečkoj povijesti kao dan u kojem je Majk Rušec slavljenjem Mlade mise krenuo svećeničkim putem, a mnogobrojni vjernici i žitelji ovog naselja svjedočili su jednom iznimnom događaju koji se na ovim prostorima događa iznimno rijetko, reče netko od vjernika nakon mise, jednom u životu.


Vezane vijesti
Ažurirano: 7.12.2023. 12:08:38

Create Account