Policija: Manje je pijanih vozača, ali pojedinci "dobro napušu"

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 22.3.2021. 12:39:13
Policija: Manje je pijanih vozača, ali pojedinci "dobro napušu"

Foto: Sesvete danas/ilustracija

Policija je izvijestila o rezultatima akcije pojačanog nadzora vozača na alkohol tijekom proteklog vikenda


Policijska postaja Sesvete izvijestila je da su tijekom proteklog vikenda utvrdili  4 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola i/ili droga, dok je zbog

nepropisne brzine sankcionirano 6 vozača, a zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa dvojica.


Najveća izmjerena koncentracija iznosila je 1,36 g/kg kod vozača.



Na području cijele policijske uprave u vrijeme provođenja akcije utvrđena su ukupno 1093 prometna prekršaja, od čega 63 prekršaja vozača s alkoholom, 441 prekršaj nepropisne brzine, 145 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 93 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, četiri prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, šest prekršaja upravljana pod zabranom, 16 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 325 ostalih prekršaja.  

 

Najveća zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:

 

U subotu, 20. ožujka 2021. godine oko 22 sata, 46-godišnjak je upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se Mrkšinom ulicom u smjeru istoka. Obavljenim nadzorom vozila i vozača utvrđena mu je koncentracija od 2,64 g/kg alkohola u organizmu. Isključen je iz prometa, oduzeta mu je vozačka dozvola na rok od 12 sati te je prepraćen na nadležni sud.

 

U nedjelju, 21. ožujka 2021. godine oko 1 sat, 22-godišnjakinja je upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretala se Savskom cestom u Zagrebu. Obavljenim nadzorom vozila i vozača utvrđena joj je koncentracija od 0,76 g/kg alkohola u organizmu. Isključena je iz prometa te joj je oduzeta vozačka dozvola na rok od 12 sati.

 

Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10. ZSPC-a, testirano je ukupno 11 osoba.

 

Od 63 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 10 vozača (15,9 %) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg i evidentirano je 12 mladih vozača (19 %) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.

 

Prilikom provođenja akcije, šest je osoba smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola, a 12 osoba je uhićeno i privedeno na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka. 


Uobičajeno je da policija tijekom vikenda zaustavi i stotinjak vozača pod utjecajem alkohola, no u posljednje vrijeme taj broj je u padu.


Vezane vijesti
Ažurirano: 11.3.2024. 17:13:17

Create Account