Poziv na otvorenje knjižnice igračaka

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 24.5.2017. 14:34:48
Početak: 27.05.2017. 17:00
Poziv na otvorenje knjižnice igračaka

Foto: Eko knjižnica igračaka Zagreb

Iz udruge Java pozivaju na otvorenje Eko knjižnice igračaka ove subote u Sesvetskom Kraljevcu.


U Hrvatskoj postoje tri Eko knjižnice igračaka, a četvrta bit će otvorena u subotu, 27.svibnja u 17,00 sati. Prostorije Edukativno-zabavnog centra Radionica sreće nalazi se u ulici Stanka Stančira 14 u Sesvetskom Kraljevcu. Knjižnica će za početak biti otvorena utorkom i četvrtkom 10-13 sati.

Ideja je potekla iz Knina od Ekološke udruge “ Krka” Knin i tamo je otvorena prva Eko knjižnica igračaka u Hrvatskoj. Druga je otvorena u Zagrebu,  na Svetom Duhu, treća u Veloj Luci.

"Izvrsni rezultati i uspjeh samog projekta u ove tri knjižnice potaknuli su nas na otvaranje četvrte Eko knjižnice igračaka koju otvaramo u Sesvetskom Kraljevcu u sklopu Edukativno-zabavnog centra Radionica sreće, Stanka Stančira 14.
Građane, Sesvetskog Kraljevca, ali i cijelog Sesvetskog područja i Dugog Sela i okolice pozivamo da što prije u eko knjižnicu igračaka učlane svoje mališane.

S obzirom da se radi o dijelu grada kojeg karakterizira najviši prirast stanovništva, zastupljenost velikog broja obitelji s velikim brojem djece, dosta obitelji je težeg imovinskog stanja, ima i veliki broj romske nacionalne manjine, tako da bi otvorenjem jednog takvog prostora gdje bi djeca mogla besplatno posuđivati igračke, čime bi se  ostvarili višestruki pozitivni efekti  projekta : stvaranje jednakosti - omogućavanjem svima pristup igračakama bez obzira na imovinski status, djeca stvaraju ispravan odnos prema igračkama, recikliranje i višestruko korištenje igračaka", izjavila je Vlatka Kovačević, pedsjednica udruge Java.

Roditeljima je, kazala je,  teško kupovati igračke svojim najmanjima, a kako se nalazimo u neravnopravnom društvu pa neka djeca imaju manje, a neka više, ovim projektom omogućujemo jednaku šansu za igru svima.

U sklopu otvorenja održat će se besplatna radionica “Milenijske uspomene” koju će voditi naš cijenjeni fotograf Šime Strikoman. Na radionici će mališani upoznati svijet milenijske fotografije i  uspomena i održat će se natjecanje u slaganju puzzli.

"Za vrijeme trajanja projekta djeca odnosno roditelji će besplatno moći iznajmiti igračke. Knjižnicu smo opremili raznim, pretežno ekološkim  igračkama: društvene igre, slikovnice, edukativne igre, a nadopunjavat ćemo je prema željama djece. Osim toga roditelje i djecu poticat ćemo da igračke kojima se djeca više ne igraju doniraju knjižnici igračaka da ih ne bacaju i recikliraju", rekla je Kovačević pri tom upućujući poziv svima:

"Dođite nam u subotu 27.05. 2017. u 17,00h na piknik otvaranja 4. Eko knjižnice igračaka".


Create Account