Predstavljamo: NK Sesvete – primjer ozbiljnog i kvalitetnog rada

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 24.1.2017. 13:57:53
Predstavljamo: NK Sesvete – primjer ozbiljnog i kvalitetnog rada

Foto: BS

U klubu su upravo počele pripreme seniorske ekipe za nastavak sezone, pa je to bio povod za opširnije predstavljanje jednog od najboljih hrvatskih nogometnih pogona. Trener prve ekipe prof. Denis Bezer krenuo je snažno s treninzima, a fotoaparatom smo zavirili na njihov trening u sportski centar Sava na Selčini.


Duga je nogometna tradicija u Sesvetama, igralo se neorganizirano i daleko ranije, ali prvo ozbiljnije okupljanje nogometaša u klub dogodilo se 1945. godine, kad je osnovan NK Radnik. U novije doba,  točnije od osnivanja naše države, koju godinu iza toga, osnovan je i NK Croatia Sesvete, svojedobno i prvoligaš.

Oba ova kluba već neko vrijeme ne djeluju, no imaju svog zajedničkog slijednika. To je današnji NK Sesvete.  Nakon nesreće u negdašnjem vojnom skladištu Gliboki jarek (Duboki jarak) 1994. godine, NK Radnik čije je igralište i prostorije nalazilo se u neposrednoj blizini, prestao je  radom i 12 godina nije funkcionirao jer nije imao uvjete. Izgradnjom sportskog centra na današnjoj lokaciji stekli su se minimalni uvjeti da se nastavi radom.

"Kad je napravljena osnivačka ili bolje rečeno obnoviteljska skupština probudili smo klub iz kome koji je, simbolično rečeno, ali i stvarno, bio pogođen granatama iz Dubokog jarka. Naravno, morali smo krenuti od najnižeg ranga natjecanja, a to je u Hrvatskoj sedmi rang, odnosno 3. zagrebačka liga. Jedinstveni slučaj u povijesti hrvatskog nogometa jest taj da je jedan klub, krenuvši od najnižeg ranga, šest godina za redom osvajao prvenstva, dakle svake godine ulazio u viši rang i došao na današnju razinu druge lige", kazuje nam predsjednik kluba Pero Karatović. 

Šest su godina u drugoj ligi, za sada u prvu niti ne mogu. Za prvu ligu potrebni su osnovni propisani minimalni tehnički uvjeti, a to je prije svega adekvatni nogometni stadion s licencom za natjecanje u najvišem rangu. "Tek kad se stvore ti uvjeti, možemo potom krenuti u podizanje same nogometne kvalitete koja nam za sada i  nije potrebna, jer ionako smo u vrhu druge lige. Sada smo šest godina drugoligaš i nadamo se skorom rješavanju tehničkih pitanja koji su nam najveći ograničavajući element",  govori nadalje Karatović, te dodaje: "Svojedobno smo imali priliku igrati protiv Istre za ulazak u prvu ligu, no odbili smo, jer nemamo uvjeta biti domaćin, a ne želimo kao domaćin igrati na drugim stadionima koji imaju licencu, u Zaprešiću ili Varaždinu". 

U klubu se nadaju da će u ovoj godini početi gradnja stadiona, te da bi možda do kraja slijedeće godine bio sve gotovo, u skladu s pravilima i na način da svi budu zadovoljni, a nakon čega će uslijediti i pripreme za ulazak u najviši rang. No, NK Sesvete osim po strelovitom usponu, jedinstven je u Hrvatskoj još i po svojoj školi nogometa.

Trenutačno u svim dobnim kategorijama u klubu trenira više od 500 dječaka u 18 dobnih skupina što je uvjerljivo najviše u Hrvatskoj, više čak i od Dinamovog pogona koji ima 11 dobnih skupina u natjecanju. "Tako se ponekad dogodi da u samo jednom danu NK Sesvete odigra 19 prvenstvenih nogometnih utakmica. Raritet jest i u tome što smo jedan vikend doista bili odigrali 19 utakmica, u svima pobijedili i osvojili 57 bodova, što, trebalo bi se vidjeti, možda je čak i europski rekord", zaključuje Karatović.

NK Sesvete po svom radu s mladima primjer je svim ostalim klubovima. Osobito su ponosni na svoju školu nogometa. Naime, kad je NK Croatia prestao radom,  u NK Sesvete prešao je današnji voditelj škole nogometa i sportski direktor Dino Babić, te za sobom povukao veliki broj igrača i trenera, što je dalo snažan vjetar u leđa razvoja današnjeg kluba. Sesvetska škola nogometa danas je po kvaliteti nakon Dinamove škole u rangu s Lokomotivom, a ispred  Rijeke, Hajduka i Osijeka.

"Sesvete imaju 90 tisuća stanovnika, ovo je jedno od najmlađih područja u Hrvatskoj, ima puno djece i ne treba se plašiti za budućnost NK Sesvete, ali niti bilo kojeg drugog sesvetskog sportskog kluba", kaže sportski direktor Dino Babić i voditelj škole nogometa u kojoj djeluje 14 nogometnih trenera. "Ono što i jest najveća vrijednost kluba upravo je ta nogometna škola koja proizvodi iznimno dobre i školovane nogometaše koji nakon juniorske karijere dolaze u prvu momčad, tako da ne moramo dovoditi igrače s drugih područja, a i oni koji igraju u seniorskoj ekipi svi su iz Zagreba. Nekolicina igrača stasalih u našoj nogometnoj školi svojom kvalitetom probili su se i u prvu ligu, pa su otišli iz kluba, u najjače naše prvoligaške klubove, primjerice, u zadnje vrijeme najviše se u medijima govori o Hamzi koji je potpisao za Hajduka, a on je, da tako kažem, naš proizvod", kaže sportski direktor Babić.

U klubu se razmišlja i o navijačima, odnosno navijačkom klubu kojeg sada nemaju. Međutim, od svih ostalih navijačkih klubova koji već u svom imenu imaju nešto negativno i opasno, sesvetski će se morati razlikovati prije svega po razini kulture navijanja i ponašanja. To će biti uvjet. "Za razliku od svih ostalih Sesvete će i tu biti posebno. Sportsko poštivanje protivnika, te snažno, ali fer i korektno navijanje za svoj klub bit će nam Sveto pismo", zaključuje naš razgovor predsjednik NK Sesvete Pero Karatović u kafiću sportskog centra Sava koji je unatoč hladnog maglovitog siječnjskog jutra  usred radnog tjedna, u utorak ujutro, vrvio sportašima, te osobito mladim nogometašima koji su prije popodnevne nastave s puno entuzijazma i motiva odrađivali svoj trening.


Create Account