Sesvetski gimnazijalci i srednjoškolci masovno davali krv

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 27.3.2019. 16:47:20
Sesvetski gimnazijalci i srednjoškolci masovno davali krv

Foto: Sesvete danas, Borko Samec i Gimnazija Sesvete

Crveni križ je tijekom utorka za punoljetne sesvetske srednjoškolce u Gimnaziji i SŠ Jelkovec organizirao akciju dobrovoljnog darivanja krvi.



U obje škole akcija je izazvala veliko zanimanje maturanata (naime samo punoljetne osobe smiju dati krv), koji su pokazali doista veliku osviještenosti i obaviještenost kako o dobrovoljnom davalaštvu krvi, tako i o potrebi prikupljanja krvi koja je još uvijek životno nezamjenjiva tekućina i čini se da će još dugo vremena tako biti.


Dobrovoljno davalaštvo krvi jedno je od najvećih humanih gesti svakog pojedinca, jer darujući djelić sebe neznancu u zdravstvenoj nevolji darujemo život, a to je čin jedne od najuzvišenijih ljudskih vrlina. 


U Gimnaziji se na akciju darivanja odazvalo 39-oro darivatelja, većinom maturanata. Obzirom da za darivanje krvi treba biti i određena kilaža u odnosu na visinu, a minimalna je 55 kg, jasno je da je jedan dio koji je želio sudjelovati, odmah na vagi bio odbijen upravo zbog kilaže i to premalene. 


Dio ih nije imao dovoljno željeza u krvi ili nekih drugih nedostataka, pa je tako njih 17-oro odbijeno, a prikupljene su 22 doze. Po prvi puta krv je dalo 20-oro učenika. 


U Srednjoj školi Jelkovec na akciju je pristupilo 63 darivatelja. Iako je ovdje bila riječ o uglavnom učenicima čak je i neke od njih vaga koštala odbijanja, neki su dečki bili pre mršavi. Ukupno je odbijen 31 učenik, a prikupljene su 32 doze krvi. Uz učenike, krvu su dali i pojedini profesori. Po prvi puta je krv dalo 27 učenika.

 

U obje škole na akciju se odazvalo više od stotine učenika što je doista izvanredan rezultat, pa stoga nije čudno što Crveni križ upućuje veliku zahvalu ravnateljima i profesorima koji su organizirali, pomogli i poduprli ove akcije koja je važnija od samog broja prikupljenih doza krv, jer prije svega stvara novu generaciju dobrovoljnih darovatelja krvi.


 Naredna Općinska akcija u Sesvetama planirana je za četvrtak, 18.04.2019. od 11,30 – 16,30 sati.


Vezane vijesti
Ažurirano: 17.4.2024. 10:11:31

Create Account