Sesvetski srednjoškolci darivali krv

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 22.3.2018. 14:11:51
Sesvetski srednjoškolci darivali krv

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Veliki broj punoljetnih srednjoškolaca u obje sesvetske škole odazvao se akciji, no većina ih nije mogla dati krv. Ipak, najvažnija je volja i humani aspekt akcije, koje će, nadajmo se svi oni koji su se odazvali nositi i nadalje u sebi. 


Sesvetski crveni križ organizirao je u srijedu u obje sesvetske srednjoškolske institucije akciju dobrovoljnog darivanja krvi. Znano je da samo punoljetni i potpuno zdravi građani zdravstveno primjerene tjelesne mase mogu donirati pola litre krvi, koliko se na akciji darivanja i uzme. No, tjelesna masa i količina željeza u krvi upravo su najznačajniji faktor mnogih odbijanja kad punoljetni srednjoškolci krenu darivasti krv.


Upravo to se dogodilo u Gimnaziji Sesvete gdje prevladavaju većim dijelom učenice koje imaju premalu tjelesnu masu u odnosu na svoju visinu kako bi postave dobrovoljni darovatelj krvi. 

 Prema statistici gotovo četrdeset gimnazijalaca i gimnazijalki došlo je dati krv, no, već na vagi odbijeno je njih dvadesetoro, a potom još sedmoro zbog preniske količine željeza u krvi ili nekog drugog zdravstvenog razloga, tako da je prikupljeno 17 doza životno važne tekućine. 

U Srednjoj školi Jelkovec na akciju se odazvalo tridesetak učenika, od čega ih je desetak odvijeno na vaganju, a 7 zbog anemije ili drugih zdravstvenih razloga, tako da je prikupljeno  15 doza krvi. 

Posebno treba pohvaliti i pojedine profesore koji su dolaskom na davanje krvi vlastitim primjerom svojim učenicima pokazali čin ljudske humanosti i pozitivnog svjetonazora. 


U ovoj akciji svakako je od samog broja prikupljenih doza krvi, jer u srednjim je školama bzog već navedenoga to uvijek problem, važniji čin same organizacije i provođenja akcije, te pristupanja davalaštvu, što ima veliku implikaciju u povećanju baze dobrovoljnih darovatelja krvi.

Čestitke svima koji su se odzavali akciji, a oni koji ovaj put nisu uspjeli dati krv poruka da ne odustaju, možda će slijedeći put biti bolja prigoda.


Vezane vijesti
Ažurirano: 17.4.2024. 10:11:31

Create Account