Spremni za sve katastrofe

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 8.4.2017. 16:26:38
Spremni za sve katastrofe

Foto: Završno postrojavanje snaga spašavanja, Sesvete danas, Borko Samec

Održana velika vježba svih spasilačkih snaga Sesvete 2017. za područje g.č. Sesvete, Dubrava i Peščenica na prostoru bivše tvornice Sljeme.


Nakon što su po završetku rata bili raspušteni svi oblici sustava civilne zaštite, ubrzo se uvidjelo da i Hrvatska, kao i ostale zemlje, mora imati svoj sustav zaštite i spašavanja, kao što to imaju i sve napredne države. Ubrzo se počelo raditi na osnutku i djelovanju sustava zaštite i spašavanja, te službe Civilne zaštite kao dijela cjelovitog sustava zaštite i spašavanja.

Sam sustav civilne zaštite još je u povojima, ovo je bila prva poratna takva vježba na području Sesveta i pokazala je da unatoč nekim nedostacima, sustav funkcionira i na njega se može računati. "Sve ono što smo zabilježili da nije bilo dobro na ovoj vježbi moramo popraviti do naredne, a nakon one naredne popravit ćemo ono što tamo ne bude dobro i sve dok to ne istjeramo do savršenstva", rekao je Pavle Kalinić pročelnik gradskog ureda Zaštite i spašavanja, obraćajući se na smotri nakon vježbe svim sudionicima kojih je bilo više od pet stotina.

A sve je započelo jutros u 7,30 razornim potresom s epicentrom u Kašini, a koji je za posljedicu imao rušenje mnogih objekata, nestanak struje i komunikacija i potpuni kolaps. Odmah nakon potresa dižu se sve snage zaštite i spašavanja. U tvornici Sljeme mnogo je poginulih i ranjenih, te ih treba izvući iz ruševina. Na mjesto događaja stižu hitne službe. Policija, hitna pomoć, vatrogasci, kao i pripadnici jedinica civilne zaštite s područja Sesveta, Dubrave i Peščenice.

Za dodatnu pomoć pozivaju se Radio amateri, jer ne rade komunikacije, Gorska služba spašavanja, speleolozi koji traže postradale unutar ruševina građevine i Udruga potražnih pasa, čiji dlakavci najbrže u ruševinama pronalaze zatrpane. Gorska služba spašavanja konopcima spušta unesrećene iz viših dijelova zgrade, Crveni križ prihvaća unesrećene, u šatoru se obavlja trijaža, hitna medicinska služba odvozi pacijente u bolnice.

Stiže i služba Nastavnog zavoda za javno zdravstvo koja uzorkuje vodu za piće i odnosi na analizu, te ju preventivno dezinficira. Vatrogasci zajedno s pripadnicima civilne zaštite izvlače iz ruševina postradale koje pripadnici civilne zaštite prenose do trijažnog šatora. Vježba je također poslužila za obuku pripadnika civilne štatite i u smislu postupanja prema postradalima. Naime, pripadnici Gorske službe spašavanja pokazivali su načine zbrinjavanja postradalih i njihovo prenošenje na nosilima.

Na prostoru Sljemena mogla se vidjeti i oprema kojom raspolažu, različite postrojbe snaga spašavanja, a ona je doista respektabilna. "Na žalost ovo što mi imamo, u nekom manjem obimu ima još Rijeka i niti jedan drugi grad. Hrvatski sustav zaštite i spašavanja još se razvija i daleko je od stupnja koji mi imamo već sada. Apsolutno sam siguran da našim radom možemo građanima grada Zagreba pružiti svu potrebnu zaštitu u bilo kakvoj katastrofi, što za ostala područja baš i nisam siguran, no, u slučaju potrebe mi ćemo uvijek ponuditi našu pomoć tako gdje će ona biti potrebna", rekao je Pavle Kalinić po završetku vježbe obraćajući se svim postrojenim sudionicima vježbe, kao i nazočnim gostima i medijima.

Uz njega, vježbu su promatrali sesvetski čelnici, predsjednik vijeća Dražen Markota i njegov zamjenik Marijan Tomurad, te mnogi drugi. Posebno su čestitali Petru Latinčiću djelatniku gradskog Ureda za obrazovanje, sport i kulturu, inače Sesvećanu, a koji se glumeći ozlijeđenog, hrabro spustio niz konopac Gorske službe spašavanja.

Vježba će poslužiti sad svim službama za analizu i popravljanje nedostataka, a svima nama na odluku, hoćemo li biti spremni djelovati u slučaju katastrofa ili ne. Educirati se u tom smislu možemo i sami putem mnogih savjeta građanima gradskog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama odnosno njihovih letaka.


Create Account