Stolarija Vouk iz Sesveta, najstariji stolarski obrt u Hrvatskoj

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 21.3.2019. 11:03:37
Stolarija Vouk iz Sesveta, najstariji stolarski obrt u Hrvatskoj

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Koji dan prije objave ovog članka obrt Zvonka Vouka obilježio je 93 godine osnutka i djelovanja kroz tri generacije.Tradicija stolarije Vouk, jednog od najstarijih obrta ne samo u Zagrebu, nego i u cijeloj Hrvatskoj počela je 1926. godine s Antunom Voukom. Posao je nastavio sin Dragutin, a 1947. usporedno sa stolarijom u Zagrebu, otvara obrtničku radionicu u Križevcima. Sadašnji nositelj obrta je njegov sin Zvonko, dakle Antunov unuk, koji je stolariju preuzeo 1990. godine.


Stolarija Vouk proizvodi unikatni namještaj po narudžbi za zdravo spavanje i udoban odmor posebno visoke kvalitete. Najbolji promotori, kako navodi Zvonko Vouk, zadovoljni su kupci.  "U naše proizvode unosimo najnovija tehnološka i znanstvena istraživanja o sjedenju, ležanju i spavanju. Sve proizvode izrađujemo od prirodnih materijala kao što su drvo, kokos, pamuk, lan i sl. u kombinaciji s oprugama. Za presvlaku, pak, koristimo tkanine za tapeciranje i druge materijale, među ostalim, umjetnu i pravu kožu prema želji kupca", kazuje nam Vouk.


Posebno je ponosan na najviše ocjene za kvalitetu koje je njegovom obrtu dodijelio Zavod za istraživanje u drvnoj industriji pri Šumarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Njegova krevetna konstrukcija je uvrštena i u sveučilišni udžbenik “Krevet i zdravlje” profesora Grpca.


“Cijeli život stolarstvo mi je hobi, a otkad sam obrtnik, ono mi je uz to i posao. Svaka daska je unikat, a ako to imaš sposobnost vidjeti, onda vidiš najljepše slike prirode. Još kao dijete sam izrađivao male stolce i uživao se igrati drvom. To je jedan od najplemenitijih materijala s kojima čovjek može raditi”, kaže majstor Zvonko i dodaje kako najviše voli raditi komplicirane stvari jer je to dodatni izazov.


Osim mnogih kupaca iznimnu kvalitetu i dobar rad prepoznale su i određene institucije, pa je tako Zvonku Vouku 2016. godine u povodu proslave Dana Grada, dodijeljena Medalja Grada Zagreba, iste godine Udruženje obrtnika Sesvete dodjeljuje Stolariji Vouk zlatnu plaketu za 90 godina neprekidnog rada, a 2017. godine Obrtnička komora Zagreb dodjeljuje priznanje za najstariji obrt.


U svojoj kući i Kraljevečkim Novakima gdje je prijemni ured za stranke Zvonko Vouk ponosno pokazuje i malu zbirku starih ručnih stolarskih alata koje su osnivač stolarije, njegov djed Antun i njegov otac Dragutin koristili u izradi namještaja od osnutka radionice do 1965. godine, kada se polako prelazi na suvremenije alate i strojeve, pa do današnjih suvremenih mašina.


"Ja ću još neko vrijeme sigurno raditi, no polako se počinjem pitati hoće li tko i kada naslijediti ovaj obrt", završava naš razgovor Zvonko Vouk  koji će kako kaže dok ga zdravlje služi, zadovoljnim kupcima isporučivati krevete s certifikatom zdravog spavanja, kauče, dvosjede, trosjede i drugi namještaj po želji zadovoljnog kupca.


Vezane vijesti
Ažurirano: 10.12.2019. 14:43:38

Što mislite o protuepidemijskim mjerama u Gradu Zagrebu?

Sve to treba ukinuti i pustiti ljude na miru
Mjere su prestroge, treba ih olabaviti
Mjere su ovog trenutka optimalne
Sve treba postrožiti kako bi se suzbila epidemija
Koje mjere, mi niti nemamo pravih mjera, pogledajte što se uvodi u Europi
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account