Studentice EFZG-a iz Sesveta i Zagreba u svom projektu društvene odgovornosti

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 23.1.2019. 16:52:13
Studentice EFZG-a iz Sesveta i Zagreba u svom projektu društvene odgovornosti

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Studentice zagrebačkog Ekonomskog fakulteta osmislile su svoj projekt kojim ukazuju na potrebu društvene odgovornosti pojedinaca i organizacija.



Uoči božićnih blagdana u Osnovnoj školi „Luka“ u Sesvetama u sklopu kolegija Menadžment promjena na diplomskom studiju EFZG-a tim od 5 mladih dama odlučio je simbolično zahvaliti učiteljima (bolje rečeno učiteljicama) za njihov doprinos boljem obrazovanju i boljem društvu općenito. Kako bi ih malo razveselile, organizirale su dolazak  u školu frizerke i kozmetičarke. One su svoje vrijeme i znanje poklonile kako bi učinili nešto lijepo za učitelje.


A zašto poklon baš učiteljima?


"Ponajprije želim reći kako mi u timu smatramo da je obrazovanje najvažnije, ono je stup našeg društva. Kvalitetno obrazovanje danas stvorit će stručnjake koji će sutra pomoći obnovi našeg društva, naše ekonomije i naše zajednice. U tom procesu najvažniji su ljudi, dakle naši učitelji koji cijeli svoj radni vijek daju cijeloga sebe u odgoj i obrazovanje školaraca. Zato poklon učiteljima.


Međutim, naša ideja ima još jednu dimenziju koja ukazuje na potrebu društvene odgovornosti. Željele smo ovim činom razveseliti obrazovne djelatnike škole koju smo odabrali i time ujedno osvijestiti društvo posebice mlađe i djecu da je ono što nas uče, navike, znanja i sve one pozitivne vrijednosti koje stječemo tijekom osnovnoškolskog obrazovanja i koje nam učitelji usađuju od iznimne  važnosti u daljnjem obrazovanju. Na tome smo iznimno zahvalne i ovime želimo pokazati da unatoč mnogim negativnostima kojima nas o sferi obrazovanja obasipavaju mediji, mi koji smo već prošli uskoro i visoko obrazovanje iznimno cijenimo svaki njihov trud i savjet“, izjavila nam je Jelena Koren, voditeljica tima Keep your coins, I want change. Već i samim nazivom tima prožeta je ideja projekta.


Budući je priprema projekta iziskivala i neka financijska sredstva, ali prvenstveno i želju pojedinaca, ali i organizacija za društveno odgovornim djelovanjem, organizatorice su se za pomoć obratile sesvetskim i zagrebačkim  obrtima i poduzećima, te su iskoristile priliku da se zahvale na odazivu i pomoći poduzećima: Arrakis d.o.o., Opuhač instalacije j.d.o.o. te keremičarskom obrtu KERA MONT iz Sesveta. Kako bi učitelje dodatno razveselile, organizatorice su se za pomoć obratile i bakama školske djece te smo i mi imali priliku kušati domaću bućnicu  bake Marije Koren i domaće kolače bake Ane Škorić. Njima  su organizatorice također vrlo zahvalne.


Kako bismo se uvjerili da ovakav projekt nije jedino što rade, pozvali su nas i na ekološko-likovnu radionicu koju su,također organizirale za djecu školskog uzrasta i predškolarce. Na radionici se djecu kroz likovni izričaj pokušalo osvijestiti na važnost očuvanja prirode, šuma i voda. Reciklirajući pojedine predmete i radeći od njih ponovno korisne stvari, djeca su uvidjela kako na zanimljiv način ispuniti svoje slobodno vrijeme i učiniti pritom nešto dobro za okoliš. Kako bi ostavili trajnu uspomenu na održanu radionicu, djeca su, uz pomoć organizatorica, izradila sliku koju su poklonili Mjesnom odboru Dobrodol kao zahvalu za ustupljeni prostor.

Papirnate vrećice koje su oslikali ručicama djeca su potom podijelila bližnjima potičući i njih na brigu za okoliš. 


Priznajemo da nas ovakvi pozitivni primjeri inspiriraju te vraćaju vjeru u ono dobro u ljudima! Čestitamo djevojkama na hvalevrijednoj ideji, te potičemo i sve druge građane da svoje potencijale i sposobnosti koriste na ovakav način.


Vezane vijesti
Ažurirano: 5.10.2023. 11:58:11

Create Account