U naselju Slana na Banovini jučer otkriven spomenik tamo poginulim pripadnicima 144 brigade

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 10.12.2023. 12:01:00
U naselju Slana na Banovini  jučer otkriven spomenik tamo poginulim pripadnicima 144 brigade

Foto: Borko Samec/Sesvete danas

Četvorica pripadnika 144. brigade HV-a Sesvete poginuli su u mjestu Slana na Banovini krajem 1991. i početkom 1992. godine. Jučer im je otkriven spomenik.



Ustrojena 6. listopada 1991. godine, 144. brigada Hrvatske vojske Sesvete popunjena velikom većinom mladićima sa sesvetskog područja, krenula je nakon kakvog - takvog opremanja u drugom dijelu listopada na bojište. Smještena na potezu od Letovanića i Nebojana prema naseljima Farkašiću, Vratečkom i Slana u kojima su držali prvu crtu obrane. Upravo u Slani bile su neke od najvećih bitaka sesvetskih ratnika na Banovini, kada se pokušavalo spriječiti poprilično velike snage tadašnje JNA, te lokalne "teritorijalne odbrane" s mjesnim i uvoznim četnicima, njihovo izbijanje na Kupu, gdje bi nakon prelaska rijeke  imali otvoren put prema Velikoj Gorici i Zagrebu. 


Herojskim držanjem i nadljudskim naporima to je spriječeno, a uz 2. gardijsku brigadu Gromovi značajni doprinos upravo je dala sesvetska brigada iz koje su na području poginula četvorica njenih pripadnika. Oni su ujedno bili i prvi poginuli pripadnici brigade: Vladimir Kašnar (31.10.1964 - 28. 10 1991.), Krešo Vukšić (27.3.1959 - 12.12.1991.), Darko Sesver (12.3.1968 - 18.12.1991.) i Jozo Kasalo (18.7.1952. - 2.1. 1992.)


U znak zahvale sesvetskoj brigadi u naselju Slana središnji prostor naselja imenovan je Trgom 144. brigade Hrvatske vojske Sesvete, a što je bila odluka Skupštine Grada Petrinje na čijem se prostoru nalaze spomenuta naselja, a na tom trgu, u znak pijeteta i vječnog spomena na svoje poginule suborce, podignut je spomenik s njihovim imenima, djelo arhitektice Antonije Bošnjak.  


Spomenik je financiran sponzorstvima, a podignut je inicijativom i djelovanjem Udruge veterana 144. brigade. Na prigodnoj svečanosti u subotu, 9. prosinca ove godine spomenik su otkrili članovi obitelji poginulih u nazočnosti  članova Udruge veterana 144. brigade, veterana gardijske brigade Gromovi, te članova zavičajnog društva Ušće Gline kao i predstavnika lokalnih postrojbi. 


Vijence su položili i svijeće zapalili u ime predsjednika Sabora RH zastupnik i član saborskog odbora za obranu Ante Deur,  u ime Ministarstva hrvatskih branitelja Vjekoslav Andrić, u ime Sisačko-Moslavačke županije zamjenik župana Mihael Jurić, gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes, u ime VGČ Sesvete vijećnik Željko Grbavac, predsjednica VMO Glinska Poljana - Slana - Vratečko Višnja Jerman, te izaslanstvo Udruge veterana 144. brigade HV-a Sesvete predvođeno predsjednikom Markom Bošnjakom. 


Program su uveličali učenici OŠ Brestje predvođeni profesoricama Ankicom Blažinović Kljajo i Nevenkom Grbavac na početku otpjevavši himnu, a potom pjesmom i riječju. Spomenik je blagoslovio i poveo molitvu mjesni župnik don Paško Glasnović. 


Na putu do Slane Sesvećani su s uzvanicima i domaćim predstavnicima zastali u Glinskoj poljani gdje je podignut spomenik svim poginulim braniteljima Banovine.


Vezane vijesti
Ažurirano: 13.11.2023. 15:44:12

Create Account