Urbana poljoprivreda budućnosti predstavljena u Sesvetama

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 3.6.2019. 18:44:09
Urbana poljoprivreda budućnosti predstavljena u Sesvetama

Foto: Marijo Spajić

Udruga Zelene i plave Sesvete i Gradski ured za strategijsko planiranje organizirali su predavanje o urbanoj poljoprivredi.


Sesvete znamo kakve su danas, a svatko ime neku svoju viziju kakve ih bismo željeli vidjeti ih sutra. Ne u dalekoj, nego doglednoj budućnosti, za recimo desetak, dvadesetak godina. Upravo europski projekt Progireg koji zadire u preobrazbu središta Sesveta, a čija je izrada financirana novcem EU fondova, u svom sastavu ima i vizionare budućnosti u arhitektonskom, građevinskom, tehnološkom i mnogim drugim vidovima života. Ono što se tim projektom želi postići jest preobrazba industrijskih dijelova europskih gradova, u ovom slučaju Zagreba ili točnije Sesveta, u postindustrijsku eru uz uvjet čovjekovog urbanog bivanja u suživotu s okolišem na održiv način. 


Jedan od vidova takog budućeg suživota je upravo urbana poljoprivreda. Nije nikakva nauka da već danas mnogi na svojim balkonima, nišama, terasama ili sličnim prostorima uzgajaju za potrebe svog domaćinstva u teglicama ili visokim gredicama - sanducima povrće i začinsko bilje. U budućnosti se očekuje daleko veći odziv stanovnika urbanih naselja za takav vid "balkonske" poljoprivrede, no na još suvremeniji, isplativiji i lakši, a po prinosima puno ekonomičniji način.


Upravo o tome i srodnim temama u prostoru udruge Zelene i plave Sesvete (Udruga za svoj rad koristi prostor Šahovskog kluba) govorio je  krajem proteklog tjedna stručnjak Tehničkog veleučilišta iz Zagreba Sergej Lugović. Tema je bila: Hidriponski i aquaponski uzgoj, te sustavi vertikalnih i krovnih vrtova.


Ovo prvo od nadajmo se ubuduće niza takvih i sličnih predavanja za sada nije naišao ne reveliki odziv javnosti, jer uobičajeno je da naši ljudi vole "to prvo vidjeti kod nekog drugog doma", no s pojačanom  masovnijom pojavom tog novog tehnološkog sustava urbane poljoprivrede, zacijelo će i zanimanje građana koji nemaju svoje vrtove i okućnice rapidno rasti. 


Uostalom, hrana, možda i s pravom, postaje sve skuplja i sva nova tehnološka rješenja i unaprijeđenja sustava uzgoja bilja uskoro b i mogla početi zanimati mnoge.



Vezane vijesti
Ažurirano: 25.11.2022. 14:35:25

Create Account