Velika akcija sadnje u Sesvetama: Već prvog dana posađeno stotinjak stabala

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 23.10.2020. 9:09:37
Velika akcija sadnje u Sesvetama: Već prvog dana posađeno stotinjak stabala

Foto: Sesvete danas, Borko Samec / Radoslav Dumančić

U velikoj eko akciji Zelenih i plavih Sesveta u četvrtak od pripremljenih 250 sadnica, posađeno stotinjak stabala.Velika akcija sadnje stabala na području Sesvetske Sopnice koja je trebala biti održana u subotu, 24. listopada, zbog epidemioloških i vremenskih razloga, razvučena je na tri dana. Naime, svoj dolazak na akciju najavilo je mnoštvo ljudi, a kako je epidemiološka situacija sve nepovoljnija, kako bi se izbjeglo veliko grupiranje ljudi, organizatori su razvukli akciju na tri dana. 


Iako radni dan, u lijepo sunčano popodne ovog četvrtka, dvadesetak građana je pristiglo na sadnju, a za petak popodne najavljeno je još više. Prvo je u dopodnevnom, odnosno rano popodnevnom terminu akcija započela na prostoru okoliša OŠ Sesvetska Sopnica, gdje su učenici pod paskom nekolicine učitelja i stručnjaka posadili sadnice ukrasnog drveća u već ranije iskopane jame. 


Akciji su se kasnije popodne pridružili planinari - dio članova HPD-a Lipa, te drugi građani, a dio sadnica još dopodne posadili su i djelatnici Zrinjevca.


Na početku popodnevne akcije prvo su drvo ispred sopničke crkve posadili su svećenici fra Zdravko i fra Stipe u društvu dopredsjednika VGČ Sesvete Dražena Markote i dopredsjednika Zelenih i plavih Sesveta Radoslava Dumančića.


"Naravno da naša gradska četvrt podržava ovu akciju, i već razmišljamo o novim o čemu ćete ubrzo dobiti informaciju i vjerujem kako bi vrlo brzo mogla krenuti u ostvarenje, a u svrhu poboljšanja kvalitete života naših sugrađana", rekao nam je Markota.


"Mi smo sada u situaciji da više ne pozivamo građane na akciju, jer odazivaju se sami i to u velikom broju, zbog čega smo i razvukli akciju na tri dana i za nas je to sada već završena priča. Ostaje nam još da se u petak posadi stotinjak stabala, možda i više, a u subotu za kad je prognozirano loše vrijeme tek je njen završetak s unaprijed predviđenim programom ukoliko nam to vremenske i do subote epidemiološke prilike dozvole", kaže Radoslav Dumančić dodajući kako je ovo do sad najveća eko akcija u Sesvetama i začetak svojevrsnog arboretuma oko župne crkve koju je udruga uz pomoć brojnih partnera organizirala kao reakciju na na veliku devastaciju i deforestaciju sopničke šume.


"Zato smo rekli - idemo saditi pod motom Dok neki ruše mi sadimo", zaključuje Dumančić s naznakom da se već razmišlja o narednim sličnim potezima koji će se u budućnosti raditi na cjelokupnom sesvetskom području. Negdje će to isto tako biti sadnja, drugdje će biti neko drugo uljepšanje, ali i očuvanje našeg okoliša.


Vezane vijesti
Ažurirano: 29.3.2021. 9:37:21

Što mislite o protuepidemijskim mjerama u Gradu Zagrebu?

Sve to treba ukinuti i pustiti ljude na miru
Mjere su prestroge, treba ih olabaviti
Mjere su ovog trenutka optimalne
Sve treba postrožiti kako bi se suzbila epidemija
Koje mjere, mi niti nemamo pravih mjera, pogledajte što se uvodi u Europi
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account