Vincekovo u Kašinskoj Sopnici

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 19.1.2018. 16:21:37
Vincekovo u Kašinskoj Sopnici

Foto: S prošlogodišnjeg Vincekovog u Vugrovcu / Sesvete danas, Borko Samec

Blagdan sv. Vinka đakona ove će godine sesvetski vinogradari obilježiti u Kašinskoj Sopnici kod domaćina Ivana Baričevića.


Blagdanom sv. Vinka započinje i nova vinogradarska godina, jer, običaj je da nakon tog prvog u godini zapovijedanog vinskog sveca počinju radovi u vinogradima, ponajprije rezidba, a potom i sve ostalo. 

Uz Vincekovo vežu se i određeni narodni običaji, pa tako odavna vinogradari upravo na Vincekovo pohode svoje vinograde, odrežu pokoju rozgu s trsa kako bi ju kad dođu doma stavili u vodu gdje će ona nakon nekoliko tjedana propupati, prolistati i pokazati cvjetiće, kako bi se, prema vjerovanju, vidjelo kakva će biti godina. 

Također vinogradar nakon orezivanja najdražeg trsa, dobro ga nahrani špekom i kobasama, kako trsek ne bi gladoval i napoji ga s peharcom staroga vina, a ak više nema staroga, dobro bu došlo i mlado. 

Na vincekovoj veselici pjevaju se i plešu prigodne vinske pjesme, a obvezno je i kuhano vino, te pečeni špek i kobase, koji se obično peku na dugačkim štapovima, kak si ne bi spekli prste. 

Domačína ovogodišnjeg Vincekovog koje će sutra, u subotu, 20. siječnja biti održano u Kašinskoj Sopnici je Ivan Baričević koji će u svom vinogradu ugostiti mnogobrojne uzvanike, prijatelje i planinare Lipe kojih četrdesetak uobičajeno dolaze na Vincekovo. Poseban gost, kao i lani u Vugrovcu, bit će gradonačelnik Milan Bandić koji će, ako mu dadu škare, orezivati trs (jednog bu Baričević riskiral), ili bu zalijeval odnosno napajal  trseke. 

Cjelokupnom  ceremonijalu uz starinske regule prethodit će misa s blagoslovom vinograda koju će u Kašinskoj Sopnici predvoditi kašinski župnik vlč. Dražen Radigović. 


Informacija za planinare:


Okupljanje planinara je u 10.15 sati na ZET-ovom autobusnom stajalištu na raskrižju Zagrebačke i Bistričke ulice u Sesvetama u pravcu Kašine. Vozimo se ZET-ovim autobusom linije 263, koji iz Dupca kreće u 10.15 sati do stajališta Kralji – Liševo u koje stižemo u 10.35 sati. Do Liševa možete doći i osobnim automobilom te se parkirati uz stajalište. Od tamo započinje hodanje Ulicom Liševo u pravcu Kašinske Sopnice preko zaseoka Podbrežnjaki, Trupeljaki i područja Tinčaver (289 m) u trajanju oko 1 do 1,5 sati. U 12.00 sati je u Društvenom domu u Kašinskoj Sopnici misno slavlje u čast sv. Vinka.

Nakon sv. Mise započinje tradicionalno obilježavanje početka nove vinogradarske godine i rezidbe vinove loze u vinogradu OPG Baričević prema starim narodnim običajima našeg kraja. Slijedi prigodni domjenak u organizaciji domaćina, te druženje vinogradara, podrumara, vinara, planinara i zaljubljenika u vino i vinograde uz zabavni program.  

Povratak iz Kašinske Sopnice je ZET-ovim autobusom ili pješačenjem po dogovoru sudionika. 

KOTIZACIJA ZA SUDJELOVANJE I DOMJENAK: 35 kuna (prigodna čaša+par kobasica+špek+kuhano vino)

POTREBNA OPREMA: planinarske cipele, zaštita od kiše i snijega, te ostala oprema potrebna za

jednodnevni izlet, ovisno o najavljenim vremenskim prilikama.

TROŠAK PRIJEVOZA ZET-om svaki sudionik snosi osobno.

ORGANIZATOR I VODIČ: Vladimir Beštak, 091/533 53 91, e-mail: vladimir.bestak@zagreb. hr

PRIJAVE: kod vodiča, što prije jer vođena grupa čini najviše 40 sudionika.



Vezane vijesti
Ažurirano: 4.2.2024. 11:44:08

Create Account