Završava berba grožđa u Prigorju

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 17.9.2018. 12:26:09
Završava berba grožđa u Prigorju

Foto: Ilustracija Sesvete danas

Već tri tjedna traje glavni dio berbe u Prigorju, a tko još nije pobrao kasne srorte, slijedi i naredni vikend.Berba grožđa jedna je od najvećih tradicija prigorskog kraja i gotovo da nema niti jedne autohtone obitelji koja nema svoj vinograd, ali i mnogi doseljenici proteklih su desetljeća kupovali vinograde po našim bregima, te zajedno s Prigorcima uživaju u plodovima svoga rada. 


Ako znademo da je glavni grad sjeverozapadne Hrvatske Vinograd, tada je zacijelo svima jasno koliko je berba kao najveselija manifestacija obdelavanja trsja prožeta bićem čovjeka ovoga kraja. 


I dok su profesionalci svoje grožđe brali i tijekom radnih dana, većina je vinogradara hobista ili vikendaša, kako se to obično kaže, čekala vikende za berbe. Neki su malo i uranili, no glavnina berbe odvijala se tijekom prošlog i ovog vikenda.


„Mi Zagorci smo već većinu pobrali, a sad sam tu u Vugrovcu u berbi kod zeta”, kaže nam Marijan koji nam otkriva kako se kraljevina, autohtona naša sorta nikada nije brala tako rano kao proteklih godina. „I kod nas v Zagorju, ali, kak mi zet veli, osobito tu v Prigorju navijek se bralo oko Miholja, a sad je to negdje dva tjedna ranije. I po tome se vidi kak se klima mijenja i kak nam je sve toplije”, veli deda Marijan dok s bakom pokazuje svojoj unučici u njenoj prvoj berbi kako se odreže grozd i stavi u kantu. Ova će joj berba zasigurno ostati u njenom sjećanju i polako s godinama steći će naviku pravilnog odnosa prema tom našem prirodnom bogatstvu zbog kojeg smo svi tako sretni, u ovom slučaju našim vinogradima.  


„Berba grožđa je nešto meni najdraže u životu. Sad kad zbog prevelikih obveza na poslu više nemam mogućnosti sam uzgajati lozu, uvijek mi je drago da me moj prijatel vinogradar pozove u berbu”, kaže nam berač Marijo s čime nam je kimanjem glave potvrdio i njegov kolega Tomislav, koji je dodao da su u berbi i njegova djeca kako bi i oni osjetili taj veseli duh i trenutke radosti na brijegu koji su začinjeni mnogim pošalicama i dosjetkama berača što uvijek daje onaj baršunasti začin cijeloj toj priči, a pjesma berača nakon što sve bude završeno je pravi krešendo cijelog događaja koji je stoljećima način života ljudi našeg Prigorja.


Vezane vijesti
Ažurirano: 12.10.2020. 21:14:44

Što mislite o protuepidemijskim mjerama u Gradu Zagrebu?

Sve to treba ukinuti i pustiti ljude na miru
Mjere su prestroge, treba ih olabaviti
Mjere su ovog trenutka optimalne
Sve treba postrožiti kako bi se suzbila epidemija
Koje mjere, mi niti nemamo pravih mjera, pogledajte što se uvodi u Europi
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account