Kao uvod u Advent, u Gradskom muzej Bjelovar otvorena je izložba neobičnih božićnih jaslica.

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 30.11.2023. 10:32:51
Kao uvod u Advent, u Gradskom muzej Bjelovar otvorena je izložba neobičnih božićnih jaslica.

Foto: Promo

Izložba božićnih jaslica Udruge prijatelja hrvatskih božićnih jaslica i Gradskog muzeja Bjelovar prikazuje najljepše jaslice - radove članova Udruge od raznih materijala, preko tradicijskog do modernog scenskog prikaza rođenja Krista.  



Ravnateljica Muzeja Marijana Dragičević istaknula je kako su izložbu htjeli postaviti još prošle godine, no zbog velike zainteresiranosti i popularnosti Udruge nisu ju uspjeli realizirati. „Ove smo godine već od veljače krenuli u realizaciju. Ideja izložbe je potekla od našeg kustosa Matića koji je predložio etnološku izložbu jaslica povodom božićnih blagdana. Jaslice su jedan od najljepših načina prikaza Kristova rođenja koji je prisutan u mnogim domovima i na taj način direktna poveznica s kršćanstvom i simbolom Božića. Simbol su skromnosti, jednostavnosti i novog života, a ovim postavom željeli smo publici pružiti novi doživljaj kroz njihovo postavljanje u neobičnim predmetima. U tome je i posebnost i ljepota radova ove Udruge čije su jaslice već mnogo puta osvajale nagrade.“


Autorica koncepta izložbe je Ana Drveni, a ista će se moći posjetiti do 6. siječnja 2024. godine. „Zahvalni smo što se Muzej odlučio upravo za ovu postavu tijekom blagdanskog razdoblja. Ususret Adventu svi građani i posjetitelji našeg grada moći će uživati u ljepoti božićnih jaslica kakve su bile nekada i kakve su danas.  Njihova poruka pomaže stvaranju vrijednosti i prikladne atmosfere jer Božić je doba mira, ljubavi i radosti, meni osobno najljepše doba. Zahvalni smo i što je ostvarena suradnja s Udrugom koja će se svakako razvijati u budućnosti“, rekao je Igor Brajdić, zamjenik gradonačelnika Grada Bjelovara.


U suradnji s Udrugom ostvarena je izložba radova s etno i  modernim motivima jaslica. „Ova izložba je i poticaj svim posjetiteljima izložbe da naprave nešto ugodno za svoj dom za doček najradosnijeg blagdana Božića. Za razliku od nekada, kada su se jaslice stavljale u sveti kut kuće, danas se one stavljaju ispod bora s ostalim kipovima, gdje krase kućni ugođaj dočaravanja jaslica i rođenja Isusovog te čitavog grada Betlehema. U njima je istaknuto mjesto Isusovog rođenja, a to je prosta štalica u kojoj se ogleda njegova punina i radost njegovog dočeka te ga na taj način slavimo već više od dvije tisuće godina“, naglasio je Tomislav Matić, viši kustos Muzeja. 


Na izložbi se mogu vidjeti razni kreativni koncepti nastali iz starih materijala pronađenih i iskorištenih sa „zelenih otoka“ ili iz kućanstava poput jaslica u kutiji od starog televizora i u pletenoj oplati ili u školjkama Jakobovih kapica iz dubrovačkog restorana. Tu su i jaslice u božićnoj kuglici, minijature i one u potpunosti izrađene od drveta. „Ovo je vrlo bitna izložba za Udrugu jer je s jedne strane sama izložba organizirana u vrijeme Adventa, a s druge strane ove godine se obilježava 800 godina od postavljanja prvih jaslica Franje Asiškog u Assisu. Izložili smo 60-tak izložaka od najmanjih do većih jaslica, uz slike i bakroreze naših članova što ju čini iznimno zanimljivom. Ovdje su i izlošci koji su bili na Svjetskoj izložbi u Vatikanu „100 Presepi“ i koje su bile među prvih troje nagrađenih jaslica koje su došle izvan granica Italije, što nam je iznimno bitno u radu Udruge jer smo od 1994. godine prisutni kao predstavnici Hrvatske“, istaknuo je predsjednik Udruge prijatelja hrvatskih božićnih jaslica Perica Novosel. 


Jaslice kao pobožna inscenacija Kristova rođenja koja se postavlja u crkvama, domovima i javnim prostorima tijekom božićnih blagdana svoju tradiciju duguju sv. Franji Asiškom koji je 1223. godine u šumskoj spilji postavio scenu Kristova rođenja sa živim ljudima i životinjama. Otada se običaj pravljenja jaslica od figura širi prvotno među franjevcima u Italiji, preko alpskim zemalja i južne Italije da bi od 16. stoljeća postala uobičajena praksa u cijeloj Europi.  


Udruga prijatelja božićnih jaslica osnovana je 2004. godine u Zagrebu s ciljem očuvanja i promocije nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske izrade božićnih jaslica (Betleheme). Mnoge su jaslice osvajale razna priznanja na svjetskim izložbama, a dugi niz godina sudjeluju i na prestižnoj međunarodnoj svjetskoj izložbi jaslica u Vatikanu „100 Presepi“. 


Izložbi se pridružila i carica Marija Terezija koja je sve pozvala da u sklopu posjete Adventa u Bjelovaru pogledaju i ovu izložbu. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 24.12.2023. 11:38:55

Create Account