MUP objavio: Od blagdanske pirotehnike dijete ostalo bez šake, maloljetnik bez oka

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 18.1.2024. 12:25:33
MUP objavio: Od blagdanske pirotehnike dijete ostalo bez šake, maloljetnik bez oka

Foto: MUP

MUP: Za vrijeme blagdana od pirotehnike tri su osobe teško ozlijeđene, a 16 lakše.




Ravnateljstvo policije jučer je objavilo analizu uporabe blagdanske pirotehnike o oružja tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana. Operativna akcija „Mir i dobro“, koju Ministarstvo unutarnjih poslova provodi tradicionalno već 30 godina tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana, kada dolazi do povećanog korištenja, ali i nezakonite uporabe pirotehničkih sredstava, provodila se od 11. prosinca 2023. do 7. siječnja 2024. godine.


U tom razdoblju prilikom uporabe pirotehničkih sredstava nije bilo smrtno stradalih osoba, ali su tri osobe teško ozlijeđene, a 16 lakše.


Među teško ozlijeđenim osobama nalazi se dijete mlađe od 14 godina (amputacija šake  - područje Osijeka), maloljetna osoba mlađa od 18 godina (gubitak oka - područje Čakovca) i jedna punoljetna osoba (prostrijelna rana - područje Vinkovaca).


Među lakše ozlijeđenim osobama nalazi se sedmero djece mlađih od 14 godina, troje maloljetnika mlađih od 18 godina i 6 punoljetnih osoba.   


U navedenom razdoblju policijski službenici izuzeli su:

69 komada oružja, 

7178 komada streljiva,

1,27 kg eksploziva,

17 komada eksplozivnih sredstava (bombe i dr.) i

5695 komada pirotehničke galanterije.

 

Zabilježena su:

dva propucavanja stanova,

dva propucavanja kuća,

osam propucavanja automobila i

tri slučaja propucavanja drugih objekata.

 

Evidentirano je 26 prekršaja i 18 kaznenih djela koja su vezana uz korištenje pirotehničkih sredstava, oružja i streljiva.


Prošlogodišnja akcija


Prošlogodišnja akcija Mir i dobro 2022./2023. bila je jedna od uspješnijih, odnosno evidentiran je dosad najmanji broj ozlijeđenih osoba - šest je osoba ozlijeđeno (2 teške tjelesne ozljede i 4 lake), od kojih su obje teško ozlijeđene osobe bile djeca.


Također, tada je evidentirano 18 prekršaja i 12 kaznenih djela koja su vezana uz korištenje pirotehničkih sredstava, oružja i streljiva.


Vezane vijesti
Ažurirano: 14.12.2023. 12:43:17

Create Account