Započela akcija Mir i dobro, pirotehnika nije bezazlena, petarde su zabranjene, čuvajte svoje zdravlje

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 14.12.2023. 12:43:17
Započela  akcija Mir i dobro, pirotehnika nije bezazlena, petarde su zabranjene, čuvajte svoje zdravlje

Foto: Pixabay

Preventivna akcija Mir i dobro ove godine obilježava jubilarno trideseto izdanje, i u tom je razdoblju polučila drastično manje ozljeđivanja od pucnjave i eksplozija.



Akcija Mir i dobro tradicionalno se provodi od 1993. godine, a cilj joj je senzibilizacija javnosti o pravilima uporabe pirotehničkih sredstava te smanjenje broja ozljeda uslijed nestručnog, neopreznog i nezakonitog rukovanja pirotehničkim sredstvima u blagdansko vrijeme.


Pirotehnička sredstva kategorije F1, za osobe starije od 14 godina, dozvoljena su tijekom cijele godine. Od pretprošle (2021.) godine zabranjena je prodaja petardi i redenika kategorije F2 i F3 građanima za osobne potrebe, a ostala dozvoljena pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 dozvoljeno je prodavati građanima starijim od 18 godina u razdoblju od 15. prosinca do 1. siječnja u prodavaonicama koje imaju odobrenje za prodaju, a uporaba dozvoljene pirotehnike kategorije F2 i F3 moguća je građanima starijim od 18 godina.


U slučaju nestručnog rukovanja posljedice korištenja pirotehnike mogu biti ozbiljne i trajne, posebno kod djece. Najčešće su to  ozlijede prstiju, šake, ruke, oka te nažalost u nekim slučajevima imaju za posljedicu trajni invaliditet. Stoga najbolje je suzdržati se od uporabe pirotehnike, a ukoliko se doista ona mora koristiti, tada bi bilo najbolje koristiti ju točno prema uputama za njenu upotrebu. 


Sukladno Zakonu o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja od 15. prosinca, dakle od ovog petka, sve do 1. siječnja, službeno je građanima dozvoljena nabava pirotehničkih sredstava koja su dozvoljena dok je uporaba dozvoljena od 27.  prosinca do 1. siječnja 2023. godine.



Video: PUZ

Vezane vijesti
Ažurirano: 18.1.2024. 12:25:33

Create Account