Započela akcija „Mir i dobro", pucnjava i eksplozije nisu dio blagdanskog ugođaja (video)

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 23.12.2021. 10:18:36
Započela akcija „Mir i dobro", pucnjava i eksplozije nisu dio blagdanskog ugođaja (video)

Foto: Ilustracija

Akcija Mir i dobro provodi se 28. godinu zaredom, s ciljem smanjenja broja ozljeda uslijed nestručnog, neopreznog i nezakonitog rukovanja pirotehničkim sredstvima u predblagdansko i blagdansko vrijeme, a trajat će do 9. siječnja 2022. godine.




Od 15. prosinca 2020. do 9. siječnja 2021. na području Policijske uprave zagrebačke evidentirano je 7 prekršaja i 16 kaznenih djela koja su vezana uz korištenje pirotehničkih sredstava, oružja i streljiva;

tijekom provedbe prošlogodišnje akcije „Mir i dobro“ oduzeta su tri eksplozivna sredstva i 205 komada pirotehničkih sredstava;


u istom vremenskom razdoblju nisu evidentirane ozlijeđene osobe, dok je evidentirano jedno oštećenje objekta.

 

"Podsjećamo građane da je po Zakonu o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja zabranjeno korištenje petardi i redenika kategorije F3. Od 2. siječnja ove godine, zabrana je proširena i na petarde i redenike  iz kategorije F2", kaže Marija Goatti, voditeljica službe PUZ-a za odnose s javnošću.


Također, ostala dozvoljena pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 dozvoljeno je prodavati građanima starijim od 18 godina samo od 15. prosinca do 1. siječnja, u prodavaonicama pirotehničkih sredstava za koje posjeduju odobrenje Ministarstva. Njihova uporaba je dozvoljena građanima starijim od 18 godina od 27. prosinca do 1. siječnja.


"Podsjećamo i na kampanju „Manje oružja, manje tragedija“ kojom želimo potaknuti širu javnost na dragovoljnu predaju oružja, kao i utjecati na podizanje ukupne svijesti građana o opasnostima od nestručnog rukovanja oružjem, minsko eksplozivnom i nedopuštenim pirotehničkim sredstvima, te u sklopu koje, osim što građani mogu predati bez sankcija ilegalno oružje, mogu se predati i zaostala zabranjena pirotehnička sredstva (redenici i petarde) koja spadaju u kategorije F2 i F3. Odazovite se akciji kako biste se, bez kazne i anonimno, riješili takvih opasnih sredstava te apeliramo na sve građane da pozivom na broj 192 učine prvi korak prema dragovoljnoj predaji oružja i pirotehničkih sredstava bez sankcija", zaključuje Goatti. 


Video: Kanal MUP-a RH i policije

Vezane vijesti
Ažurirano: 14.12.2023. 12:43:17

Create Account