Danas je počela policijska akcija "Mir i dobro"

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 15.12.2018. 15:47:58
Danas je počela policijska akcija "Mir i dobro"

Foto: Ilustracija

Od subote kreće preventivna policijska akcija Mir i dobro u kojoj će policija sve do 8. siječnja pojačano kontrolirati nedozvoljenu prodaju pirotehničkih sredstava. Uz spomenutu kontrolu, cilj spomenute akcije je podizanje razine sigurnosti, imovine, ali i sprječavanja od teških ozljeda.



Tradicionalnom akcijom u blagdansko vrijeme policija je lani od zlouporabe oružja, pirotehničkih i drugih eksplozivnih sredstava zabilježila tjelesno ozlijeđenih 16 osoba, oduzeto je 74 komada oružja, 1 kilogram eksploziva te 721 pirotehničko sredstavo. I ove godine, osobama starijim od 18 godina, pirotehnička sredstva 2. i 3. kategorije smiju se prodavati u specijaliziranim trgovinama od ove subote do 1. siječnja, a upotrebljavati od 27.-og ovog mjeseca do Nove godine.


Skrećemo pažnju svim korisnicima pirotehnike  da se ni slučajno ne upuštaju u rastavljanje pirotehnike kako bi radili improvizirane naprave jer su one najčešći uzrok ozljeda. Ukoliko pirotehničko sredstvo ne reagira molimo građane da ne prilaze tom sredstvu određeni period i da ga nakon nekog vremena zaliju vodom, rekla je voditeljica inspekcije proizvodnje i prometa eksplozivnih tvari, Snježana Bagarić.


Najčešće ozljede su ozljede šaka, oka, uha i lica te opekline i rastegnuća tkiva. Prošle godine je u samo dva dana bilo 15 djece koje su primljene u Kliniku za dječje bolesti Zagreb, a to je samo vrh sante leda jer ih je bilo barem 10 puta više u čitavoj zemlji. Apeliramo da se pirotehnika koristi kako je predviđeno i kako piše na uputama, a roditeljima poručujemo da educiraju djecu, ako se ne mogu od toga suzdržati, naglasio je iz Klinike za dječje bolesti Zagreb, Zoran Barčot.


Pirotehnika se treba upotrebljavati isključivo na otvorenim mjestima, gdje nisu izloženi kućni ljubimci te nikako u blizini bolnica, dječjih domova, vrtića i igrališta, upozoravaju iz policije.


Vezane vijesti
Ažurirano: 18.1.2024. 12:25:33

Create Account