"Ljeto u MSU" počinje 10. lipnja

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 7.6.2017. 8:48:01
"Ljeto u MSU" počinje 10. lipnja

Foto: HINA/ PRiredba Studio/ Joco Glavaš/ J.Bojec Photography/ ml

Uoči koncerta Pankrta, kojim se 10. lipnja otvara program Ljeto u MSU, začetnik tog slovenskog punk benda Peter Lovšin kaže kako oni i nakon četrdeset godina žive rock'n'roll koji je, ističe, njihova religija.


"Danas, kada se sve više vraća religiji, smatram da je rock'n'roll jedina potrebna religija jer jedina slavi život, dok sve druge slave smrt", rekao je Lovšin u utorak na konferenciji za novinare u Muzeju suvremene umjetnosti.

Po njegovim riječima, pjesme koje su davno pisali i dalje su aktualne, iako se mnogo toga promijenilo. "Stvari su se promijenile, a zapravo ostale iste, sustavi i odnosi u društvu su isti", istaknuo je.

Kaže da je provokacija sastavni dio njihovog stvaranja. "Nama je suočavanje sa stvarnošću provokacija, a provokacija u rocku je dio zabave. Nama je život rad za zabavu", dodao je.

Nastupom na krovu MSU-a Pankrti će u originalnom postavu proslaviti 40. obljetnicu postojanja, ponovno u spoju suvremene umjetnosti i glazbe kako je bilo i na koncertu u Studentskom centru 1977. na otvorenju izložbe dizajnera Mirka Ilića.

"Taj je koncert označio prekretnicu, a zagrebački glazbenici počeli su pjevati da briju bradu i brkove da sliče na Pankrte", rekao je urednik programa Ljeto u MSU Branko Kostelnik. "U fantastičnoj su formi i pokazat će zašto ih se može nazvati balkanskim Rolling Stonesima", dodao je.

Koncertu Pankrta u MSU prethodit će performans Brace Dimitrijevića, jednog od pionira konceptualne umjetnosti u svijetu, koji će za tu prigodu izvesti rad "Kratka povijest umjetnosti u 1200 sekundi", putem kojega će, na inicijativu zagrebačke publike, prepričavati i otkriti do sada nepoznate anegdote iz vlastitog života  vezane uz neke od najrelevantnijih predstavnika svjetske suvremene umjetnosti i pop kulture.


Pankrtima je posvećena i izložba fotografija "N'č se ne premakne" slovenske galerije Photon, niza slovenskih fotografa. Riječ je rijetkim fotografijama tog vremena s obzirom da tada afirmirani fotografi  nisu bili zainteresirani za progresivnu rock scenu, a duh vremena i punk scenu u nastanku snimili su uglavnom amaterski fotografi.

U prijevodu "Kopilad", Pankrti su već prvim koncertom u ljubljanskoj gimnaziji, kada su većinom svirali obrade Sex Pistolsa, Clasha, Dead Boysa i New York Dollsa, dobili epitet 'skandalozni' koji ih je pratio tijekom karijere. Prvi album "Dolgcajt" objavljuju 1980. godine koji uskoro postaje album godine, a nakon pet albuma i deset godina djelovanja, imaju posljednji koncert u Hali Tivoli.

Osim koncerta, performansa i izložbe, posjetitelji će, prije samog koncerta u dvorani Gorgona MSU-a moći pogledati esejistički dokumentarac "Rock My Religion" Dana Grahama (kojemu do 27. kolovoza u MSU traje izložba) te poslušati predavanje Tomislava Brleka "Rock’n’roll = religija / umjetnost".

Film američkog konceptualnog umjetnika Dana Grahama, koji je u svoju umjetničku praksu uključio i glazbu, nastao je osamdesetih "kao osebujni asamblaž glazbe, teksta i filma" o vezi rock i punk glazbe s religijom, odnosno utjecaju religijskih zajednica prvih doseljenika na Novi kontinent na nastanak rock and rolla.

Nakon projekcije teoretičar filma Tomislav Brlek, će održati predavanje o fenomenu rock’n’rolla, s fokusom na Grahamov film.

Iz ciklusa Best of Metropolis u subotu će se prikazati i film "Povratak kući" Mike Kaurismakija, u kojem glavni likovi napuštaju užurban život u gradu Helsinkiju i vraćaju se u malo mjesto svog djetinjstva.


Bend iznenađenja Ljeta u MSU - Vatra

Na konferenciji je objavljeno i tko će 15. srpnja zatvoriti Ljeto u MSU - to je grupa Vatra, čiji je nastup najavio frontmen Ivan Dečak, pozvavši uz nekoliko pjesama sve da dođu na koncert i nakon toga s njima odu na more, gdje će nastupati tijekom ljeta.

Kratki akustični nastup imao je i Detour, koji kažu da im je velika čast što su pozvani na krov MSU-a, gdje će svirati 8. srpnja.

Tjedan dana nakon Pankrta nastupit će riječki "Jonathan" koji će u cijelosti promovirati svoj album "To Love", dok je posljednja subota u lipnju, rezervirana za osječkog repera Kandžiju koji dolazi u pratnji "Golih žena".

Srpanjski dio programa otvara koncert crnogorskog glazbenika Ramba Amadeusa.


Novitet Ljeta u MSU - performansi

Uz koncerte ulaznica za Ljeto u MSU vrijedi za aktualne izložbe u Muzeju i filmove, a od ove godine u program su uključeni i performansi hrvatskih umjetnika, koji će se izvoditi svake večeri prije samog koncerta, na nekoliko lokacija unutar Muzeja.

Kostelnik je rekao kako je program Ljeto u MSU pokrenut kako bi se muzej otvorio prema mladima. "Jako nam je stalo pokazati bliskost suvremene umjetnosti i pop kulture, ono što rade glazbenici koje predstavljamo često je na granici performansa", istaknuo je.

Braco Dimitrijević, čija se retrospektiva upravo održava u MSU, održat će prvi performans, a idućih tjedana će uslijediti mlađa generacija performera, dizajnerice Dora Đurkesac i Karla Paliska prikazat će svoj interaktivni projekt, akciju pod nazivom "In Situ – Invert", u kojoj će pozvati stanovnike novozagrebačkih kvartova da se uključe u proces kolaborativnog stvaranja izložbe. 

Nikolina Komljenović izvest će performans brisanja objekata u prostoru, tematizirajući neposrednost doživljaja i komunikacije bez uplitanja prepoznatljivih komunikacijskih kodova naučenih kroz obrazovni sustav.

U srpanjskom nastavku Antonio Grgić, koji se kratko predstavio performansom na konferenciji za novinare, će čitati poglavlje "Fetiški karakter robe i njegova tajna" iz "Kapitala" Karla Marxa, preispitujući umjetničku, ekonomsku i društvenu vrijednost predmeta iz muzejskih zbirki.

Bojan Koštić će izvesti performans nadahnut starom mezopotamijskom obrednom praksom pročišćavanja prolaskom kroz krug od brašna kroz koji moraju proći svi koji uđu u MSU,  posljednji najavljeni performans u ovogodišnjem programu je "Bičevanje riječima" Nike Rukavine koji upozorava na nereagiranje okoline u slučajevima verbalnog i fizičkog zlostavljanja žena.


Dio programa i filmske projekcije u Metropolisu

Uz Kaurismakijev "Povratak kući"; program "Best of Metropolis" donosi još jednu skandinavsku humornu dramu, švedski film "Raj na zemlji" Kaya Pollaka.

Na programu je i britanska humorna ljubavna drama "Ljubav i prijateljstvo" Whita Stillmana, hrvatski ljubavni omnibus "Zbog tebe" Anđela Jurkasa, francuska drama "Sve što dolazi" Mie Hansen-Love te, na kraju programa, francuski film "Elle" Paula Verhoevena.

Ravnateljica MSU-a Snježana Pintarić rekla je kako je Ljeto u MSU jedan od najljepših događaja u muzeju. "Ljetna sezona sa sobom nosi jako puno pozitivnih emocija i dok je muzej ljeti bio samo za turiste, sada privlači građane Zagreba, a dolaze nam i iz susjednih zemalja", napomenula je.

Zbog sigurnosnih razloga na krovu, broj ulaznica je ograničen, a u slučaju kiše koncerti će se održati na platou MSU-a, kod tobogana.

 

(Hina)


Vezane vijesti
Ažurirano: 1.6.2023. 11:17:49

Create Account