Dekonstrukcija: od (ne)poznatih krajolika do monokromije autorice Kristine Kinkele Valčić otvorena u Galeriji Oblok

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 18.2.2023. 16:58:23
Dekonstrukcija: od (ne)poznatih krajolika do monokromije autorice Kristine Kinkele Valčić otvorena u Galeriji Oblok

Foto: Borko Samec, Sesvete danas

Izložba likovnih radova akademske likovne pedagoginje i kiparice Kristine Kinkele Valčić otvorena je sinoć u Galeriji Oblok.



Izložba slika na platnu Kristine Kinkele Valčić otvorena je u petak navečer u Galeriji Oblok. Nazočne je uvodno pozdravila voditeljica galerije Anamarija Buturajac, a sama autorica koja je otvorila izložbu navela su izložena djela nastala uglavnom tehnikom akrila na platnu, međutim, primjetne su i druge intervencije.


"Malo eksperimentiram pa tako ovdje ima i spraya i zlatnih listića i kontura, i raznih granulata, a ovo što se reflektira to je epoksidna smola. Vidjet ću kako će se sve to razviti i u kom pravcu krenuti", rekla e prigodom otvorenja Kinkel Valčić.


Izložba se može razgledati u uredovno vrijeme galerije do 10. ožujka.


O autrici:


Kristina Kinkela Valčić diplomirala je 2013. godine na diplomskom studiju Likovne pedagogije, Odjel kiparstva, na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci s temom „Interaktivna urbana skulptura“ pod vodstvom mentora izv. prof. Želimira Hladnika te stječe naziv magistre edukacije likovnih umjetnosti i kulture. Uz kontinuirano umjetničko djelovanje, apsolventica je poslijediplomskog doktorskog studija Hrvatske kulture na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. 

U  kontinuiranom stvaralaštvu uz eksperimentiranje i istraživanje novih tehnika Kinkela Valčić bavi se isključivo apstraktnim slikarstvom. 

Stvarajući u ekspresionističko-emocionalnoj maniri Kinkela Valčić prenosi svoje apstraktne mentalne mape koje se u svojim višeslojnim namazima raznih medija međusobno prožimaju, negiraju, nadopunjuju, koketiraju te zajedno tvore harmonične imaginarne krajolike. Ti krajolici nisu inspirirani stvarnim mjestima već unutarnjim emocionalnim stanjima pretočenim u vizualni oblik. Nastali oblici nisu unaprijed planirani već proizlaze i evoluiraju iz višeslojno prožetih, manje ili više transparentnih slojeva. Može se reći da je proces stvaranja vrlo intuitivan i intiman. To ukazuje na činjenicu da je u samom stvaranju rada od presudne važnosti identitet autorice i njezino unutarnje stanje. Nerijetko, u kontrastu sa slobodnim, gotovo organskim oblicima koristi snažne geometrijske oblike koji predstavljaju svojevrsne mentalne okvire koji nam se i u realnom svijetu nameću na isto neprirodan način. Rezultat dozvoljava promatraču da sam doživi i osjeti rad na svoj vlastiti način te ga potiče na

maštanje i potpuno oslobađanje od realnosti. 


U svom znanstvenom radu Kinkela Valčić propituje koncepcije kulturnih identiteta mikrolokalnih i lokalnih zajednica koji su u svojoj biti promjenjivi, fluidni i dinamični; oni se transformiraju pod utjecajem suvremenih potreba i proizlaze iz subjektivne predodžbe koju pojedinac gradi u odnosu s drugima. Na isti način, apstraktni, intuitivno nastali, intimni prikazi imaginarnih krajolika svoju bit ostvaruju u komunikaciji sa svojim promatračima koji pak na sebi svojstven, subjektivan način tumače i primaju prezentirane vizualne kodove. Sudjelovala je na mnogim skupnim i samostalnim izložbama uz nekoliko priznanja. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU Rijeka i Zagreb) i online projekta Art ćakula. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 16.6.2023. 22:39:18

Create Account