Petar Koši nagrađen za svoje crteže na Međunarodnom festivalu crteža u Kranju (SLO)

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 17.10.2023. 16:39:30
Petar Koši nagrađen za svoje crteže na Međunarodnom festivalu crteža u Kranju (SLO)

Foto: HULULK

Festival je ove godine okupio 110 umjetnika iz 40-ak zemalja svijeta, pretvarajući cijeli grad Kranj u jedan veliki izložbeni prostor, a  uz edukativnu komponentu i naravno crtačku virtuoznost, Košijev crtež je proglašen i najoriginalnije postavljenim radom.



U hrvatskoj likovnoj umjetnosti postoji stoljetna tradicija crtanja i predstavljanja crteža kao posebne likovne discipline. Hrvatski crtež punopravni je dio u svjetske antologije crteža i njegova tradicija seže daleko u prošlost, do kaligrafske, linearne baštine glagoljičkog pisma. 


Suvremeni hrvatski crtež dostojan je nasljednik značajnih predaka, prisvajajući i inspirirajući se podjednako hrvatskom crtačkom tradicijom kao i aktualnim, trendovskim tendencijama. 

Upravo takav je crtež šestero, odnosno sedmero likovnih umjetnika, koje je odabrala  kustosica Sanda Stanaćev Bajzek kako bi predstavljali hrvatsku grupu na samostalnoj izložbi kao dijelu ovogodišnjeg  Međunarodnog festivala likovnih umjetnosti u Kranju. To su Albert Kinert/Nada Žiljak, Duje Medić, Lucija Jelić, Petar Koši, Hrvoje Marko Peruzović i Vesna Šantak. 


Festival je ove godine okupio 110 umjetnika iz 40-ak zemalja svijeta, pretvarajući cijeli grad Kranj u jedan veliki izložbeni prostor. Hrvatski crtež predstavljen je u galeriji likovnog društva Kranj koji je dio Združbe društava slovenskih likovnih umjetnika – ZDSLU, krovne likovnog društva koje je od 2012. organizator ovog festivala. Samom otvorenju koje je upriličeno 5. listopada, prethodilo je posljednje žiriranje to jest, zadatak međunarodnog da odaberu 10 laureata, među kojima je i mladi akademski kipar, Sesvećan Petar Koši, a uz njega i grafičar, Zagrebpčan Duje Medić. 


Koši izlaže crteže koji su zapravo rješenje za artikuliranje ideje za skulpturu kroz crtački medij. Tim činom nastaje serija radova koja stvara koncept mnoštva, te čini zasebnu cjelinu pod nazivom Legija, jer za realizaciju kiparske forme prije samog oblikovanja u materijalu, ideju je potrebno predočiti u vizualnoj formi crteža, u više skica koje, kao u ovom slučaju, postaju zasebno umjetničko djelo ostvareno u tehnikama olovke, tuša, ugljena, markera,.. Upravo ovaj prikaz više crtačkih tehnika nagrađen je kao  jedinstven didaktički prikaz crtačkih tehnika. A uz edukativnu komponentu i naravno crtačku virtuoznost, crtež je proglašen i najoriginalnije postavljenim radom. Vjetar u leđa mladom kiparu, ali i dokaz da i mi „konja za trku imamo“.


Jer bio on zabilježen na papir kao samosvojan rad, bio on skica, ili pak trag na zidu, u  djelu sedmero odabranih hrvatskih crtača pokazuje i dokazuje da suvremeni hrvatski crtež ima dovoljno aduta da i dalje participira u svjetskim likovnim kretanjima kao njegov punopravni pa i najkvalitetniji dio.


Izvor: Sanda Stanaćev Bajzek



Vezane vijesti
Ažurirano: 6.2.2024. 17:31:47

Create Account