Izgradnja pješačko-biciklističke staze kroz Sljeme primiče se kraju, uskoro se očekuje otvorenje

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 3.11.2023. 13:13:31
Izgradnja pješačko-biciklističke staze kroz Sljeme primiče se kraju, uskoro se očekuje otvorenje

Foto: Udruga Zelene i plave Sesvete

Pješačko-biciklistička staza kroz Sljeme trebala je biti izgrađena uz cestu br. 6, ali, kako još ništa od te ceste, tako ništa niti od staze uz nju.



Veliki 1,5 milijuna eura teški europski projekt ProGIreg, o kojem je puno pisano, pa je vjerojatno u narodu nešto od toga i zapamćeno, trebao je sadržavati i pješačko-biciklističku stazu uz cestu br. 6, a koju grad planira izgraditi već desetak ili više godina, no, za sada ništa od toga. Podsjetimo, cesta 6 bi trebala spajati Novi Jelkovec s Industrijskom cestom odnosno Sljemenom. Kako ne bi propao projekt, grad je hitno morao izgraditi tu stazu negdje drugdje, ali na način da ostane vezana uz projekt, dakle uz ili kroz Sljeme. Stoga kako već nije nastala staza od Novog Jelkovca do Sljemena, nastala je staza kroz Sljeme, a koja će opet imati svoju, nadajmo se, dobru funkciju.


Inače, projekt je uključivao ozelenjivanje fasade i krovni vrt s hidroponskim uzgojem na sesvetskom HUB-u koji je trebao biti uređen u upravnoj zgradi bivšeg Sljemena, no, kako je tada rečeno, radi potresa nije bilo novaca za uređenje HUB-a, ali u stvarnosti prava je istina da je tada grad bio u predbankrotnom stanju, te nije bilo novaca za tu namjenu, od tog se posla odustalo. Bolje rečeno, odgođen je na neodređeno vrijeme. Stoga je umjesto ozelenjivanja HUB-a izgrađen terapijski vrt i ozelenjeni zidovi i krov jednog kontejnera postavljenog uz terapijski vrt. 


Dakle, novac od projekta nije propao, nego je prenamijenjen, tako da sada od projekta imamo terapijski vrt što je jako dobra i vrijedna stvar, stazu kroz Sljeme koja će imati svoju funkciju i jedan ozelenjeni kontejner koji ničemu ne koristi. 


Činjenica je ipak da se nastavlja raditi na revitalizaciji Sljemena, pa se tako priprema izmjena Sesvetskog GUP-a koji je prethodnica svemu drugome, između ostaloga i uređenju HUB-a, prenamijeni industrijskog objekta "kockice" u glazbenu školu, ali i prenamjena cijelog tog industrijskog kompleksa u buduće sesvetsko središte. 


Do tada, malo se moramo strpiti i prošetati novom stazom kroz Sljeme prema sajmu ili sudu i uzdisati, jer je uz stazu posađen i drvored, za sjenu i friški zrak.


Vezane vijesti
Ažurirano: 1.12.2023. 14:06:59

Create Account