Jozo Radoš na tribini u Sesvetama: Puževim korakom u obnovljive izvore energije

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 24.3.2019. 21:58:48
Jozo Radoš na tribini u Sesvetama: Puževim korakom u obnovljive izvore energije

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Udruga Zelene i plave Sesvete u subotu je organizirala javnu tribinu o obnovljivim izvorima energije: direktive, zakonski propisi, stanje i smjer, predavača Joze Radoša.



Naš sugrađanin na privremenom radu u Strasbourgu, europalamentarac Jozo Radoš koji u svom djelovanju u Europarlamentu prati energetski sektor, održao je predavanje na tribini koju je u prostorijama Šahovskog kluba Sesvete organizirala udruga Zelene i plave Sesvete. 


Zbog niza razloga u što skorijoj budućnosti moramo implementirati čitav niz mjera za bolju energetsku učinkovitost i pokušati u što kraćem vremenu zamijeniti što je moguće više klasičnih energetskih postrojena na fosilna goriva, onima na obnovljive izvore. To su već davno objavile sve europske države, prenijeli svi mediji i to je potpuno jasno. Međutim, nejasno je zašto hrvatska birokracija toliko oteže i komplicira u provođenju potrebnih koraka prema navedenome, pitao se Radoš.


"Nevjerojatno smo indolentni u provođenju efikasne politike zgradarstva. Nakon 2020. godine na području EU smjet će se graditi samo zgrade s nultom potrošnjom energije, a pitanje je jesmo li mi pripremili sve potrebne propise u tom smislu?", pitao se Radoš aludirajući da smo još potpuno nespremni. 


Upravo su zgrade najveći potrošači energije. Zgrade troše 40% ukupne energije, 30% potroši promet, a preostalih 30% svi ostali potrošači zajedno. Stoga je jasno da je zgradarstvo prioritet u politici poboljšanja energetske efikasnosti. I dok se u tom smislu, a osobito u gradnji postrojenja obnovljivih izvora energije kod nas napreduje puževim korakom, nevjerojatno loš je podatak da čak 87% zgrada u Hrvatskoj ne zadovoljavaju energetske propise iz 1987. godine. To je apsolutno poražavajući podatak, dodao je Radoš.


Iznio je u nastavku nekoliko primjera kako susjedna Slovenija rješava probleme zgradarstva i potiče investiranje u obnovljive izvore energije. Radoš se osobito zalaže za postavljanje solarnih panela na krovove kuća, a u kombinaciji s dizalicama topline takve bi obiteljske zgrade energetski bile potpuno neovisne. No i tu država, kako kaže, slabo prati i one malobrojne koji bi investirali. Doduše tijekom ove godine može se očekivati natječaj za energetsku obnovu obiteljskih kuća koji je ustvari trebao biti raspisan već početkom godine, no uobičajeno je kod nas da se uvijek kasni.


Predsjednik ZIPS-a Ante Damjanović inače stručnjak na području upravo dizalica topline govorio je još poraznije o propisima koji prate njihovu ugradnju, a trebali bi daleko više stimulirati građane za ovaj izuzetno energetski efikasan sustav.


Na kraju je na tribini dotaknuta i tema energane u budućem kompleksu Sljemena koja bi trebala obnovljivim izvorom opskrbljivati Hub (svojevrsni poduzetnički inkubator) koji bi do kraja 2020. trebao biti izgrađen u upravnoj zgradi Sljemena, no već je prošla četvrtina 2019.....


Vezane vijesti
Ažurirano: 6.3.2024. 13:08:20

Create Account