U Starom Brestju postavili bi solarnu elektranu na krov društvenog doma

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 19.7.2022. 12:44:39
U Starom Brestju postavili bi solarnu elektranu na krov društvenog doma

Foto: Sesvete danas, arhiva/elektrana na krovu zgrade područnog ureda u Sesvetama

U Mjesnom odboru Staro Brestje pokrenuli su inicijativu za postavljanjem solarne elektrane na krov društvenog doma.



Temeljem inicijative vijećnika VMO Staro Brestje Tomislava Kenjerića, Vijeće je podržalo njegovu ideju o postavljanju solarne elektrane na krov društvenog doma njihovog naselja. 


Ideja je utemeljena u planu Europske komisije (Vlada Europske unije) - REPowerEU, kao svoj odgovor na poteškoće i poremećaje koje je ruska invazija na Ukrajinu izazvala na globalnom energetskom tržištu. Mjere iz plana REPowerEU mogu biti odgovor na tu invaziju, i to uštedama energije, izgradnjom alternativnih pravaca opskrbe energijom i ubrzanim uvođenjem energije iz obnovljivih izvora kako bi se zamijenila fosilna goriva u kućanstvima, industriji i proizvodnji energije. Brže uvođenje obnovljivih izvora energije stvorio bi se okvir za druge inicijative, među kojima su: 1. - Namjenska strategija EU-a za solarnu energiju kojoj je cilj udvostručenje solarnih fotonaponskih kapaciteta do 2025. i ugradnja 600 GW do 2030.


Stoga vijeće Mjesnog odbora Staro Brestje u ime vijećnika Tomislav Kenjerića pokreće ovu inicijativu za izgradnjom fotonaponske elektrane snage 10 kW ili jače, što ovisi o projektu, dobavljivim solarnim panelima, planiranoj opremi i električnoj infrastrukturi. 


"Osobito mi je zadovoljstvo što će ova inicijativa možda biti i prva u gradu Zagrebu i Sesvetama, a sve na pragu zelene tranzicije koju propagira sadašnji gradonačelnik g. Tomislav Tomašević. Fotonaponska elektrana postavila bi se na krov doma Mjesnog odbora u Brestovečkoj ulici 55. Strana krova na koji bi se postavili solarni paneli okrenuta je na jugozapad oko 230 ⁰, što osigurava dovoljnu količinu sunčanih sati", kaže Kenjerić


Elkektrana na krovu društvenog doma u Starom Brestju mogla bi godišnje proizvoditi cca 10 MWh električne energije što bi bilo dovoljno a godišnju opskrbu četiri prosječna domaćinstva.


Nadajmo se da će gradska vlast na čelu s gradonačelnikom imati sluha za ovu našu ideju", zaključuje Kenjerić.


A gradonačelnik Tomašević mogao bi imati sluha za ovu ideju nakon što je danas dopodne na Zagrebačkom velesajmu govorio  na prezentaciji Energetskog infocentra Grada Zagreba i otvaranja prijava za Startup Factoryupravo o potrebi znatnije izgradnje solarnih elektrana na javnim objektima. Evo prilike da se s riječi prijeđe na djela.


Inače jedna od  prvih fotonaponskih elektrana na javnim zgradama u Sesvetama snage 40 KW postavljena je na objekt područne gradske uprave, odnosno zgradu općine, kako ju građani i nadalje zovu.


Vezane vijesti
Ažurirano: 24.1.2023. 10:10:39

Create Account