Otvorena Eko knjižnica igračaka u Sesvetskom Kraljevcu

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 1.6.2017. 14:58:42
Otvorena Eko knjižnica igračaka u Sesvetskom Kraljevcu

Foto: Eko knjižnica, Sesvetski Kraljevec

U sklopu Radionice sreće, edukativno zabavnog centra u Sesvetskom Kraljevcu, koji u ugodnom ambijentu i uz stručno vodstvo odgajatelja, pedagoga i profesora svakodnevno nudi raznovrsne edukativne i kreativne radionice za djecu svih uzrasta, organizira proslave dječjih rođendana, podružnica je i Korejske škole, tako da organizira tečajeve korejskog jezika, u svojim prostorijama otvorila je  4. Eko knjižnica igračaka u RH.


Prvu knjižnicu igračaka u RH otvorila je partnerska udruga Ekološka udruga Krka Knin, druga je otvorena od strane Udruge Zeleni dan na sv.Duhu u Zagrebu, a treću  je u V. Luci osnovala Udruga Novi otok. Izvrsni rezultati, pozitivan primjer i uspjeh samog projekta u ove tri knjižnice potaknuli su na realizaciju projekta u Sesvetskom Kraljevcu.

Svečanom otvaranju Knjižnice igračaka održanom 27.svibnja , prisustvovala je  gđa. Dubravka Vuletić iz Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport, koja je ujedno i svečano otvorila Knjižnicu! 

Naš poznat i cijenjen fotograf  Šime Strikoman podupro je cijeli projekt organizacijom besplatne radionice “Milenijske uspomene”. Na radionici su mališani upoznali svijet milenijske fotografije i  uspomena i održalo se natjecanje u slaganju puzzli.


Djeca/roditelji će uz članarinu od doniranja jedne stare igračke godišnje moći posuđivati igračke, a Eko knjižnica igračaka biti će opremljena sa različitim pretežno ekološkim igračkama: igračke, slikovnice, edukativne igre i sl., a nadopunjavati ćemo je sukladno željama djece. 

Osim toga roditelje i djecu poticati će se da igračke kojima se djeca više ne igraju doniraju knjižnici igračaka, da ih ne bacaju, odnosno donacijom Eko knjižnici igračaka da i recikliraju.

"Dakle, djeca će moći besplatno posuđivati igračke, čime će se  ostvarili višestruki pozitivni efekti  projekta : stvaranje jednakosti - omogućavanjem svima pristup igračakama bez obzira na imovinski status, djeca stvaraju ispravan odnos prema igračkama, recikliranje, višestruko korištenje igračaka. Roditeljima je teško kupovati igračke svojim najmanjima, a kako se nalazimo u neravnopravnom društvu pa neka djeca imaju manje, a neka više, ovim projektom omogućujemo jednaku šansu za igru svima. Sve igračke trebaju biti dostupne svakom djetetu, bez obzira na socijalni status. Djeca ne poznaju razlike, djeca poznaju samo igru. Odrasli su ti koji stvaraju razlike, tabue!" rekla nam je gđa Vlatka Kovačević, vlasnica Radionice sreće i predsjednica udruge Java, udruga osnivač 4.Eko knjižnice igračaka, te ujedno od srca zahvalila Udruzi Humana Nova koji su knjižnicu opremili igračkama  za otvaranje. 


Pozivamo svu djecu da dođu  I učlane se u Knjižnicu igračaka. Neka igre počnu!



Vezane vijesti
Ažurirano: 15.11.2023. 8:45:57

Create Account