Prigorce večeras ponovo uzdrmao novi potres

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 24.3.2020. 21:27:46
Prigorce večeras ponovo uzdrmao novi potres

Foto: EMSC

Večeras u 20,54 novi potres pogodio je epicentralno područje od prethodnih potresa.



U 20:54 dogodio se novi potres magnitude od 3,5 Richtera prema EMSC sustavu. Potres se dogodio na dosadašnjem epicentralnom području, oko 7 km zapadno od Sesveta na dubini od 5 km. Obzirom da se radi o vrlo plitkom potresu, vrlo se dobro osjetio i na širem području od epicentra, vjerojatno i u većem dijelu sjeverozapadne Hrvatske. 


Niti minutu nakon tog potresa dogodio se još jedan, no taj je bio  slabiji.


Prema stručnjacima, radi se o uobičajenom slijeganju tla nakon velikog potresa, a kao što je i najavljeno, ovi naknadni ne bi trebali biti jači od 4,0 Richtera, iako su i sami stručnjaci priznali da to ne mogu tvrditi, ali govore na osnovi bogatog svjetskog iskustva s mjerenjima potresa. 


21:36 Upravo je i Seizmološka služba objavila svoje podatke:


Večeras, 24. ožujka 2020. godine seizmografi Seizmološke službe zabilježili su dva potresa na području grada Zagreba s epicentrima lociranim na području Markuševca. Prvi, jači potres magnitude M=3.2 prema Richteru dogodio se u 20 sati i 53 minute, dok se drugi slabiji magnitude M=2.2 prema Richteru dogodio dvije minute kasnije u 20 sati i 55 minuta. Intenzitet u epicentru jačeg potresa bio je IV stupnja, a slabijeg II-III stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice.


Vezane vijesti
Ažurirano: 8.3.2024. 22:25:32

Create Account