Rezultati ankete o mišljenima Sesvećana na kvalitetu javnog života

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 23.8.2019. 11:57:07
Rezultati ankete o mišljenima Sesvećana na kvalitetu javnog života

Foto: Ilustracija

Rezultati  još nisu upotpunosti znanstveno obrađeni,  međutim dobili smo dozvolu javne objave.




Studij za krajobraznu arhitekturu Agronomskog fakulteta u Zagrebu je, u suradnji s LE:Notre Institutom, proveo istraživanje o mišljenjima i stavovima stanovnika Sesveta o kvaliteti javnih površina u Sesvetama te sudjelovanju građana u odlučivanju o javnim površinama. 


Istraživanje se provelo u svrhu radionice Landscape and Democracy, Le:Notre Krajobraznog foruma, koji se održavalo u razdoblju od 9. do 13. travnja 2019. u Zagrebu i Sesvetama. Ovo je prvo istraživanje ove vrste o Sesvetama, stoga nije neočekivan velik broj sudionika koji su sudjelovali u odgovaranju na anketni upitnik. Anketni upitnik proveden je putem Google upitnika (internetskim putem), a u razdoblju od 18. ožujka do 9. travnja sudjelovala je 621 osoba. 


Odgovori su omogućili polaznicima radionice da saznaju stavove i potrebe građana o javnim površinama u Sesvetama te daju preporuke za kvalitetnije upravljanje njima. Anonimnost sudionika ankete bila je u potpunosti zajamčena. Agronomski fakultet i Le:Notre Institut ustupili su dobivene podatke te dali dopuštenje za njihovo korištenje u svrhu poboljšanja životnih uvjeta Sesvećana. Znanstveno tumačenje rezultata uslijedit tijekom 2019. godine. 


Prema odgovorima, građani su generalno zadovoljni što žive u Sesvetama, ali nisu zadovoljni razinom kvalitete javnog života. Smatraju da im nedostaju, parkovi, zelene površine, pješačke i biciklističke staze, a željeli bi i uređenije obale potoka koje bi koristili za rekreaciju. Suprotno mnogim mišljenjima, većina anketiranih smatra da postoji dobar suživot domaćeg stanovništva i doseljenika. Također možda nekima iznenađujuće, ali većina anketiranih se osjećaju istvoremeno i Sesvećanima i Zagrepčanima, te smatraju Sesveta dijelom Grada Zagreba iako bi pri tom voljeli da se Sesvete razvijaju neovisno o razvoju Grada. 


Na pitanja smatraju li potrebnim da građani više sudjeluju u odlučivanju o glavnim pitanjima funkcioniranja njihovog kvarta većina odgovara da je to potrebno, međutim isto tako većina anketiranih ne bi ujedno i sami u tome željeli sudjelovati. 


Rezultati ove ankete nadajmo se da će pozitivno utjecati na buduće formiranje lokalnih politika.  

Anketa je bila vrlo opsežna, a cjelovite rezultate zainteresirani mogu vidjeti ovdje.


Vezane vijesti
Ažurirano: 1.12.2023. 14:06:59

Create Account