Sesvetski SDP ove subote na placu dijeli sadnice jabuka i "ruški"

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 23.11.2023. 11:10:53
Sesvetski SDP ove subote na placu dijeli sadnice jabuka i "ruški"

Foto: Borko Samec/Sesvete danas

Ruške odnosno starinske sorte krušaka i jabuka sesvetski će SDP podijeliti ove subote na sesvetskom placu.




MO SDP Sesvete  ove subote, 25. studenoga upriličit će besplatnu podjelu sadnica jabuka i ''ruški'' na štandu ispred tržnice u Sesvetama u vremenu od 9 do 12 sati.


Osim uobičajenih suvremenih sorti dijelit će se i starinske sorte jabuka Bjeličnik, Božićnica i Mašanka. Cilj  je omogućiti građanima uzgoj vlastitog voća kao najpouzdanijeg uzgoja bez ili s minimalnim tretiranjem.

 

"Europska komisija još uvijek nije zabranila upotrebu glisofata. Hrvatska, Austrija i Luxemburg jedini su glasali za zabranu ovog herbicida, a zemlje iz kojih uvozimo najviše voća: Slovenija, Poljska i Mađarska glasale su za produljenje dozvole za upotrebu glisofata", kaže predsjednik sesvetskog SDP-a Damir Pigac i nastavlja:


"Isto tako nastojimo podržati sadnju prvog javnog voćnjaka starih sorti voćaka u Sesvetama u Starom Brestju. Prijedlog je prošao na Gradskoj skupštini i prijavljen je za program EU projekt CoFarming4Cities.


Mi ovom podjelom sadnica nastojimo barem malo pomoći onim građanima kojima je veliko nevrijeme u srpnju uništilo voćke. Jesenska sadnja voćaka moguća je sve do pojave prvih mrazeva, a prednost je što su sadnice u fazi mirovanja pa biljka jača korijen i puno bolje se razvija u proljeće. Nadamo se da će akcija podjele sadnica  postati tradicionalna", zaključuje Pigac.



Vezane vijesti
Ažurirano: 8.3.2024. 17:17:24

Create Account