Vrtić za Sesvetsku Sopnicu odavno je ucrtan u planove, ali to kao da je zaboravljeno

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 2.2.2024. 13:16:26
Vrtić za Sesvetsku Sopnicu odavno je ucrtan u planove, ali to kao da je zaboravljeno

Foto: studio x3m:arhitektura+urbanizam/iz urbanističkog rješenja

Sopnica jug naziv je projekta kojim bi trebalo biti izgrađeno cijelo naselje na prostoru bivše vojarne, a tamo je predviđena izgradnja velikog vrtića s poprilično širokim prostorom oko njega. 



Na lokaciji uz Sesvetsku Sopnicu (formalno gradska četvrt Donja Dubrava) smještena je nekadašnja vojarna, a koja je u većinskom državnom vlasništvu (dijelom vlasnik Grada Zagreb). Za uređenje navedene čestice je 2007. godine APN raspisao natječaj, a temeljem pobjedničkog rješenja izrađena je danas aktualna parcelacija. 


Ukupna veličina obuhvata iznosi oko 73.000 kvadratnih metara. Ono što krasi cijeli taj prostor svakako je jezero nastalo još davno eksplozijom negdašnje barutane na tom mjestu nakon čega je ostao duboki krater kasnije ispunjen vodom i to bi se jezero moglo prekrasno uklopiti u cijeli prostor naselja. 


Odmah ispod tog budućeg naselja prolazi trasa Vukovarske avenije (produžetak Vukovarske) koja bi trebala biti spojena na Ulicu 144. brigade, tako da bi osim na Ulicu Ljudevita Posavskog, Sopnica jug imala i dobru poveznicu prema gradu putem te planirane četverotračne prometnice.


Što se tiče planiranog vrtića na samom vrhu cijelo naselja, on bi se sigurno mogao sufinancirati novcem iz europskih fondova, vjerojatno na isti način komunalna infrastruktura, a za izgradnju cijelog naselja uvjereni smo da ne bi nedostajalo investitora, kada bi grad odlučio pokrenuti projekt. 


Prvu nagradu Natječaja za idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje stambenog naselja Sopnica jug još 2007. godine osvojio je Arhitektonski studio x3m:arhitektura+urbanizam. Sve je lijepo ucrtano jedino ne znamo za li za taj projekt gradski vrh i želi li ga pokrenuti.


Vezane vijesti
Ažurirano: 31.1.2024. 10:17:52

Create Account