Sesvetski gimnazijalci za nagradu danas boravili u Europskom parlamentu - online

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 27.11.2020. 12:44:48
Sesvetski gimnazijalci za nagradu danas boravili u Europskom parlamentu - online

Foto: Gimnazija Sesvete

Nagradu Euroscole, posjet Europskom parlamentu, učenici Gimnazije Sesvete mogli su ostvariti jedino putem interneta, no i to su "odradili" s jednakim žarom.Euroscola je redoviti godišnji program Europskog parlamenta kroz koji učenici viših razreda srednjih škola u dobi od 16 do 18 godina, iz svih država članica Europske unije na praktičan način uče o europskim pitanjima. Učenici iz Hrvatske u programu sudjeluju od hrvatskog članstva u Europskoj uniji 2013. godine.


Učenici iz svih 28 država članica Europske unije predstavljaju svoje škole na kvalifikacijskim prednatjecanjima u vlastitim državama, a najuspješniji među njima odlaze u Strasbourg i na jedan dan postaju zastupnici u Europskom parlamentu. U dvorani za plenarne sjednice Europskog parlamenta učenici sudjeluju u simulaciji rada zastupnika u Europskom parlamentu, te glasaju o odlukama vezanim uz aktualna pitanja iz europske prakse, prilikom čega imaju i priliku vježbati svoje vještine stranih jezika.


Na žalost, ove je godine situacija potpuno drugačija, tako da nije bilo moguće fizički otići u Strasbourg i sve se odvijalo putem interneta. 


A za naše gimnazijalce sve je počelo još lani. Natječaj za sudjelovanje u programu Euroscola bio je otvoren od 1. studenog do 1. prosinca 2019. godine, a od učenika srednjih škola tražilo se da na angažiran, pamtljiv i personaliziran način odgovore na pitanje "Što EU čini za moju školu, moje mjesto, moj kraj?".


Zaprimljeni su video uradci iz cijele Hrvatske, a učenici su na iznimno kreativan i savjestan način obradili teme vezane uz prvi prioritet hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije 2020. godine: Europa koja se razvija, te su sve snimili u obliku jednominutnih televizijskih priloga.


Od svih pristiglih uradaka, stručni ocjenjivački sud  najveći je broj bodova dodijelio prilogu Gimnazije Sesvete koja je osvojila putovanje u Strasbourg!


Sudjelovanje u parlamentu osvojila je dramska grupa još prije korone, a online sudjelovanje bilo je baš danas na Međunarodni dan dramskog odgoja. 


Čestitke našim gimnazijalcima i njihovoj profesorici Željki Župan Vuksan.


Vezane vijesti
Ažurirano: 13.1.2021. 12:32:36

Što mislite o protuepidemijskim mjerama u Gradu Zagrebu?

Sve to treba ukinuti i pustiti ljude na miru
Mjere su prestroge, treba ih olabaviti
Mjere su ovog trenutka optimalne
Sve treba postrožiti kako bi se suzbila epidemija
Koje mjere, mi niti nemamo pravih mjera, pogledajte što se uvodi u Europi
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account