Otvorena izložba Čez vodu skoči, kopita ne smoči

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 15.10.2020. 10:58:29
Otvorena izložba Čez vodu skoči, kopita ne smoči

Foto: Muzej Prigorja/Irena Vidošević

U Muzeju Prigorja u srijedu navečer otvorena je izložba slika koje su na istu temu slikala djeca i pripadnici treće životne dobi.
Dugi niz godina u Muzeju Prigorja pohranjen je vrlo vrijedan primjerak časopisa Kaj iz 1971. godine, koji je u cijelosti bio posvećen Sesvetskom prigorju. U njemu su zgodno bile napisane i zagonetke kojima su se u prošla vremena zabavljali ovdašnji stanovnici. Naravno, zagonetke su napisane kajkavskim jezikom u govoru mještana Sesvetskog prigorja. 


Prema tim poslovicama nastala je i ova izložba, a ideja je bila da nekoliko odabranih zagonetki posluži kao tema slika. Također namjera je bila spojiti mlade, polaznike Ostvarenja i građane treće životne dobi, u ovom slučaju štićenike doma za starije i nemoćne osobe Medimar Prigorje iz Ninske ulice u Sesvetama. Dakle na svaku zagonetku po jedan mladi i stariji umjetnik bili su u paru, iako zbog pandemijskih razloga fizički zatvoreni, svaki u svom prostoru i slikali su na temu zagonetki, te su kasnije slike sparene da se vidi kako je od njih tko vidio spomenutu zagonetku.


Rezultati su bili vrlo zanimljivi i oduševljavajući za sudionike ovog svojevrsnog umjetničkog eksperimenta. Voditeljica radionice Sanela Đurinec Raič također je prilikom prije izložbe održala svojevrsnu video konferenciju mladih umjetnika koji su svoje radove donijeli u prostore muzeja, te sudionika ove radionice u domu Medimar Prigorje. Tom je prigodom snimljen i video njihovog virtualnog susreta i upoznavanja, koji je potom emitiran na zidu muzeja tijekom održavanja izložbe. 


Ideju o oslikavanju zagonetki dala je ravnateljica Muzeja Prigorja Morena Želja Želle, a provela ju je voditeljica Ostvarenja i ove radionice Sanela Đurinec Raič.


Bila je to vrlo zanimljiva ideja koja se može razgledati u prostoru Muzeja Prigorja. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 24.10.2020. 16:51:41

Što mislite o protuepidemijskim mjerama u Gradu Zagrebu?

Sve to treba ukinuti i pustiti ljude na miru
Mjere su prestroge, treba ih olabaviti
Mjere su ovog trenutka optimalne
Sve treba postrožiti kako bi se suzbila epidemija
Koje mjere, mi niti nemamo pravih mjera, pogledajte što se uvodi u Europi
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account