Izbio je požar u OŠ Iver, učenici evakuirani, stigli vatrogasci i sjajno odradili vježbu

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 28.2.2024. 13:44:51
Izbio je požar u OŠ Iver, učenici evakuirani, stigli vatrogasci i sjajno odradili vježbu

Foto: Borko Samec/Sesvete danas

Današnja vježba gašenja požara u OŠ Iver, evakuacija učenika i svih djelatnika, te spašavanja unesrećenih izvedena promptno bez ijedne greške.



U kotlovnici Osnovne škole Iver izbio je požar koji je prenesen u samu zgradu škole. Učenici i svi djelatnici škole brzo su evakuirani, no, jedan je učenik ostao u školskom hodniku onesviješten od udisanja dima. Brzim dolaskom vatrogasaca DVD-a Sesvetski Kraljevec i Kobiljak unesrećeni je evakuiran, iznesen na nosilima, te je pristupljeno gašenju požara. Ovo opisano je ukratko scenarij danas održane vatrogasne vježbe u OŠ Iver koja je odrađena savršeno. 


Malo prije 10 sati u školi je obznanjena uzbuna, te su učenici zajedno sa svojim nastavnicima hitro, ali mirno i staloženo napustili školsku zgradu zajedno sa svim ostalim djelatnicima škole. U pravom požaru zacijelo bi se razbježali na sve strane, međutim, svi su učenici zajedno s njihovim nastavnicima ostali u blizini zgrade škole, kako bi mogli vidjeti vatrogasce na djelu. Ipak se radilo samo o vježbi, pa stvarne ugroze nije bilo. 


Nekoliko trenutaka nakon što su učenici izašli iz zgrade škole, pristigli su vatrogasci iz dva mjesna DVD-a, Sesvetski Kraljevec i Kobiljak, te pristupili gašenju požara. Obzirom da su ulaskom u samu zgradu primijetili jednog učenika u nesvijesti, donijeli su nosila i sigurno ga evakuirali iz zgrade uz glasne uzvike podrške učenika, kako vatrogascima, tako i njihovom kolegi, učeniku koji je u ovom slučaju odglumio unesrećenoga.


"Bili smo u obvezi provoditi vatrogasnu vježbu i evakuaciju jednom u dvije godine, međutim, nakon potresa provodimo ju svake godine. Jednom protupotresnu vježbu u kojoj učenike učimo ponašanju u slučaju ponovnog snažnog potresa, a drugi put je kao ovo danas, evakuacija iz zgrade u slučaju požara", izjavila nam je po završetku uspješno provedene vježbe ravnateljica Katarina Rajković dodajući kako je dobro imati spoznaju da postoji ovako uvježbana vatrogasna postrojba u blizini škole.


"Mi u svom operativnom planu imamo godišnje odraditi nekoliko puta raznorazne vježbe, pa tako i ovdje u školi. Osim uvježbavanja naših članova za postupanje u stvarnoj situaciji, ovo koristimo i za popularizaciju našeg poziva, jer nužno je u svakoj zajednici imati dobro posloženu i opremljenu vatrogasnu postojbu spobosnu intervenirati na pravi način i zaštititi sugrađane. No, za to su potrebni ljudi, ali i podmladak od kojih, kad odrastu, očekujemo nove operativne članove", izjavio nam je zamjenik zapovjednika DVD-a Sesvetski Kraljevec Marko Jaić, voditelj ove vježbe.


Nakon završetka vježbe, učenici su se još neko vrijeme rado družili s vatrogascima koji su im izložili i pokazali svu opremu s kojom su došli na intervenciju. Ustvari na vježbu, a stvarne intervencije, nadajmo se, da neće nikad zatrebati


Video:

Vezane vijesti
Ažurirano: 16.1.2024. 17:10:32

Create Account