Predstavljamo šahovski klub Vrustun iz Vurnovca

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 19.1.2017. 1:26:59
Predstavljamo šahovski klub Vrustun iz Vurnovca

Foto: Borko Samec: Za vrijeme natjecanja u dvorani društvenog doma u Vurnovcu morala je vladati tišina koju je remetilo samo kliktanje fotoaparata i zvuk povlačenja šahovskih figura.

Čovjek koji nije blizak šahu, kao primjerice ovaj novinar, nije svjestan koliko je šah popularan i postaje sve popularniji dio našega društva. U prilog tome govori priča iz Vurnovca gdje djeluje šahovski klub Vrustun 1252. Naziv je to kluba u spomen na prvi pisani trag o tom malom prigorskom naselju koje je u  davnoj povijesti imalo upravo takav naziv – Vrustun, dakle danas Vurnovec.

Škola Vugrovec – Kašina, nekad ishodište šaha prigorskog dijela Sesveta, danas ponovo postavlja ploče, jer školarcima šah ponovo postaje zanimljiva igra. "Doprinos tome svakako je dala pojava interneta na kojem se šah može igrati, a to je mladima zanimljivo, pa mnogi krenu i na prave ploče", kazuje nam tajnik i kapetan kluba, profesor povijesti i zemljopisa u školi Vugrovec – Kašina Damir Obad inače i sam izvrstan šahist.

Povod ovog predstavljanja ŠK Vrustun bilo je jučerašnje zatvoreno klupsko prvenstvo na kojem je sudjelovalo 13 od 14 seniora, a uz njih imaju i 12 kadeta kluba. Sudjelovanje na natjecanju u klubu donosi u odnosu na osvojeno mjesto određeni međunarodni FIDE rejting. ŠK Vrustun natječe se u posljednjoj, petoj ligi, ali kako su ustvari tek i počeli, držanje sredine tablice je za sada uspjeh. "Možda s malo većim zalaganjem bismo mogli i u četvrtu ligu", kaže predsjednik kluba Marijan Dolčić. "Počinjemo raditi s djecom iz našeg i okolnih mjesta, bilo bi dobro da zainteresiramo i curice što bi dosprinjelo boljem sastavu naše kadetske ekipe", dodaje Dolčić.

Na natjecanju smo zatekli mlade nade ne samo kluba, nego i daleko šire, Davida Orača i Patrika Palikuću. David je izvrstan mladi šahist koji je na posljednjem kadetskom prvenstvu Hrvatske osvojio poziciju zbog specifičnog računanja od 3. do 5. mjesta, što je ustvari državni vrh. David je učenik 6. razreda u Kašini. "Počeo sam igrati u planinarskom domu u Vugrovcu gdje je moj tata držao dom, a domar Slavek me zainteresirao i stalno sam s njim igrao", kazuje David dodajući da svi u njegovoj kući igraju šah.

I njegov protivnik u sinoćnjoj partiji, nešto malo stariji Patrik Palikuća, dobar je šahist. Učenik je 1. razreda srednje škole u Jelkovcu. "U školi ima jako puno šahista, ima ih jako dobrih i to je za mene veliki motiv", kazuje Patrik.

U društvenom domu u Vurnovcu šah se igra srijedom navečer, kada mogu doći svi zainteresirani i pridružiti se klubu, te nedjeljom. A što je najvažnije što treba dobrom šahistu. "Najvažnije je malo talenta u kombinatorici, a kao i u ostalim sportovima potom je važna velika volja za puno, puno treninga, ako se želi napredovati, te, naravno teoretsko, a potom i praktično izučavanje ove megapopularne igre odnosno sporta koji sve više osvaja svijet", kaže prof. Obad.

Nema uspjeha bez motike, rekla bi narodna poslovica, pa svi oni koji žele daleko dogurati u bilo čemu, trebaju imati veliku volju. A oni drugi zadovoljit će se igranjem šaha u rekreativnim prilikama. Šahisti Vrustuna nisu rekreativci, oni su natjecatelji, a svoje domete moći će pokazati već u subotu, 21. siječnja kad će sudjelovati na natjecanju Majstor mjeseca koji se održava kroz godinu svakih mjesec dana u drugom gradu, ovaj puta u Garešnici, kad uspješni natjecatelji mogu računati na puno bodova a podizanje rejtinga. Držimo im palce.


Create Account