U Kraljevcu održana velika čistka, tristotinjak volontera čistilo okoliš, Tomašević pronašao uggsicu br 42

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 20.4.2024. 19:37:09
U Kraljevcu održana velika čistka, tristotinjak volontera čistilo okoliš, Tomašević pronašao uggsicu br 42

Foto: Borko Samec/Sesvete danas

Velika akcija čišćenja povodom Dana planeta Zemlja održana je u Sesvetskom Kraljevcu uz kanal prema Črnec polju, uz tristotinjak volontera akciji se priključio i gradonačelnik Tomislav Tomašević.



Nevjerojatno zvuči podatak da je nekoliko desetaka kamiona smeća odvezeno, ili će biti odvezeno tijekom narednih dana uz kanal koji paralelno s autocestom A3 na području Sesvetskog Kraljevca koji odvodi višak vode s okolnih polja prema Črnec Polju.


Tristotinjak volontera pojačanih snažnom mehanizacijom čistilo je prostor uz kanal u dužini od gotovo 3 kilometara, a koji je sav bio zatrpan raznoraznim otpadom. Ovo je čišćenje organizirano u sklopu projekta Rezolucija Zemlja, ekološke akcije Večernjeg lista za koji je ova naša novinska kuća dobila svojevrsnog Oskara  u kategoriji najboljih društveno-odgovornih projekata organiziranih od strane medija. Domaćin, organizator bila je udruga Zelene i plave Sesvete u suorganizaciji s Čistećim medvjedićima.


U akciju su još bili organizirano uključene Hrvatske šume sa svojom mehanizacijom i dvadesetak djelatnika na čelu s voditeljem Šumarije Dugo Selo Ivanom Krajačićem i kolegom Dariom Hlebcem sa suradnicima. Zatim tu je bilo trideset polaznika Policijske srednje škole, izviđači, sesvetski gimnazijalci, udruga Mladi za domovinu i brojni građani bilo da su došli samostalno, bilo iz raznih poduzeća s područja Sesveta i šireg Zagreba. 


U akciji je sudjelovao i gradonačelnik Tomislav Tomašević koji je prethodno s pozornice na kojoj se nakon čišćenja odvijao program, pozvao građane na odgovoran odnos prema prirodi, te dodao:


"Sjećam se da sam prvu akciju čišćenja organizirao kada sam imao 16 godina. Drago mi je da mladi ljudi i dalje volontiraju i čiste okoliš i pokazuju svojim primjerom onome koji bacaju otpad u okoliš. Meni nikada nije bilo jasno kako se nekome isplati staviti otpad u auto i odfurati ga u neku šumu, potok ili na livadu". Tijekom akcije u kojoj je Tomašević sudjelovao  od početka do kraja, iz kanala izvukao je odbačenu lijevu Uggsicu (modnu čizmu) br 42, pa ako nekome nedostaje...


U čišćenju u kanalu zatekli smo i predsjednika uprave grupacije Končar Gordana Kolaka, koji je osim sudjelovanja u akciji, ustupio i rekreacijski prostor Končara u Sesvetskom Kraljevcu za after party nakon akcije.


Nakon što je akcijom prikupljeno desetke kamiona otpada, svi sudionici okupili su se u prostoru Končara gdje su vrijedni lovci Lovačkog društva Priroda Sesvete skuhali lovački gulaš za prste polizati, a za osvježenje  bilo je i prigorske kapljice. Za to vrijeme na pozornici su nastupili učenici Glazbene škole Zlatka Grgoševića, te grupa Romatix, specijalizirana za izvođenje najvećih hitova legendarne grupe Eurhytmics. Nisu izostale niti sesvetske mažoretkinje, a Narodno sveučilište i Ostvarenje upriličilo je radionicu crtanja i slikanja prirode i ekoloških motiva.


Cijeloj toj priči uz navedene svojim sudjelovanjem i donacijama pomogli su mnogi partneri kao što su Zagrebački holding, podružnica Čistoća, Agroproteinka, Unija Nova, Tokić, Zubak grupa, Grupama osiguranje i mnogi drugi.


Vezane vijesti
Ažurirano: 22.4.2024. 16:16:09

Create Account