Grad objavio značajnu izmjenu u idejnom projektu Branimirove preko sesvetske doline, uvažene primjedbe Zelenih i plavih Sesveta

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 28.4.2024. 11:07:11
Grad objavio značajnu izmjenu u idejnom projektu Branimirove preko sesvetske doline, uvažene primjedbe Zelenih i plavih Sesveta

Foto: Grad Zagreb, vizual/Borko Samec

Prvotno predviđen visoki nasip preko sesvetske doline ili doline Vuger potoka kojim bi trebala proći Branimirova, a koji bi nepovratno unakazio taj prostor, doživio je izmjene u pozitivnom smislu, a sada je došlo i do pokretanja izmjene i dopune lokacijske dozvole  s pozitivnim promjenama.



Iz gradskih službi danas su priopćili i velikoj promjeni u ostvarivanju projekta premošćivanja sesvetske doline, a što je traženo i o čemu smo pisali prije tri godine. Priopćenje prenosimo u cijelosti: 


Grad Zagreb investira u 3.9 km produljenja Ulice kneza Branimira od Zagrebačke do Varaždinske ulice u Sesvetama, za što će iz gradskog proračuna biti izdvojeno oko 20 milijuna eura. Radovi na prvoj dionici od Zagrebačke do Brestovečke ulice uskoro će biti završeni, dok će radovi na drugoj i trećoj dionici započeti sredinom 2025. godine. 


Za drugu dionicu, od Brestovečke ulice do Ulice Ivana Ančića, prethodna je gradska uprava namjeravala prilikom izgradnje izgraditi visok nasip preko doline rijeke Vuger, čime bi se presjekla dolina koja je od velikog značaja za lokalno stanovništvo kao rekreacijska zona, čime bi ona postala praktički neprohodna. 


U inicijalnoj lokacijskoj dozvoli za drugu dionicu prometnica je planirana u nasipu kroz dolinu potoka Vuger s malim propustom preko potoka, koji također nije obuhvaćao u međuvremenu izgrađenu pješačku šetnicu uz potok. Time se presijecala dolina potoka Vuger za pješačku komunikaciju, a trasa prometnice je značajno zasijecala u postojeću šumu Novoselčina gdje je bio planiran samo manji propust preko planinarskog puta br. 58. 


Stoga smo pokrenuli izmjenu i dopunu lokacijske dozvole kojim se trasa prometnice izdiže tako da manje zasijeca u šumu Novoselčina i grade se značajno dulji objekti iznad planinarskog puta br. 58 (82,80 m), potoka Vuger (100,80 m) i iznad Kašinske ceste (116,00 m). Na taj način se dolina potoka Vuger ostavlja u najvećoj mogućoj mjeri otvorena za pješački promet i najmanje moguće se zadire u postojeću šumu Novoselčina. 


Ovim izmjenama je projekt izgradnje Ulice kneza Branimira poskupio za oko 4 milijuna eura, ali se postiže trajna zaštita doline potoka Vuger. Drugim riječima, Gradska četvrt Sesvete dobit će važnu novu prometnicu koja će rasteretiti promet za čitav istok Zagreba, uz istovremeno trajno zaštićenu dolinu potoka Vuger u kojoj uživaju mnogi stanovnici Sesveta, posjetitelji i planinari na Medvednici. 


Ovom ćemo priopćenju dodati slijedeće: 


Aktivisti udruge Zelene i plave Sesvete zajedno s mnogim drugim ekološki nastrojenim građanima, planinarima, ekološkim aktivistima kao i mnoštvom  građana bili su zgroženi prvotnim rješenjem premošćivanja sesvetske doline preko koje bi, kao i preko Vuger potoka trebala proći buduća Branimirova na način da se napravi do 7 metara visok nasip koji bi uz vizualni imao i sve druge negativne utjecaje na tom mikro prostoru. Stoga je lobirajući da se iznađe prihvatljivije rješenje 5. svibnja 2021. godine došlo do sastanka  na prostoru rasadnika Hrvatskih šuma između projektanta IGH koji su izradili prvotni idejni projekt, a na kojem je traženo da se cjelokupna dolina premosti vijaduktom što su projektanti tada odbili, predlažući kompromisno rješenje.  


ZBOG NEGATIVNOG UTJECAJA NA OKOLIŠ O NASIPU PREKO SESVETSKE DOLINE RAZGOVARALI STRUČNJACI


Dio primjedbi je prihvaćen, te je potom 8. rujna 2021. godine u prostorijama udruge Zelene i plave Sesvete održano javno predstavljanje izmijenjenog projekta. Glavna projektantica Nataša Mujić Sukalić istaknula je kako se pokušao zadovoljiti uvjet što je moguće većeg otvaranja objekta preko sesvetske doline, poštujući ujedno i sve druge propise i zahtjeve koji moraju biti implementirani u projekt. Tim je projektom drastično smanjen nasip preko doline i Vuger potoka uz znatno snižavanje nivelete, te otvaranja prostora mostovima odnosno vijaduktima. Tada je prikazana i video simulacija buduće cijele Branimirove kroz Sesvete, a koju možete vidjeti u nastavku članka.


STRUČNJACI VIDEOM PREZENTIRALI IDEJNI PROJEKT BRANIMIROVE KROZ SESVETE

Eto, nakon tog trenutka dočekali smo da aktualna gradska vlast, na zadovoljstvo Sesvećana, prihvati ove prijedloge, te  zatraži izmjene i dopune u lokacijskoj dozvoli kako je opisano u gradskom priopćenju, ali i kako je svojedobno zatraženo u Sesvetama. S nestrpljenjem očekujemo ostvarenje ovog projekta.



Video: IGH/Sesvete danas

Vezane vijesti
Ažurirano: 3.5.2024. 12:36:08

Create Account