Izložba slika Željka Uremovića Tragirium sacrum otvorena sinoć u Galeriji Kurija

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 10.5.2024. 9:34:52
Izložba slika Željka Uremovića Tragirium sacrum otvorena sinoć u Galeriji Kurija

Foto: Irena Vidošević

Željko Uremović u novom ciklusu slika Tragurium Sacrum, posvećenih Trogiru, Mediteranu, Pasiji, akeropitima, izborom motiva, pristupom motivu, načinom obrade, spontanošću i promišljenoću objedinjuje tako kategorizirane pojmove: impresiju i ekspresiju.Na Dan Europe, jučer u četvrtak u Muzeju Prigorja otvorena je  treća izložba 38. sezone Galerije Kurija na kojoj se publici predstavio Željko Uremović. Izložba nosi naziv Tragurium Sacrum i prema riječima Lilijane Domić, povjesničarke umjetnosti, kulturologinje i književnice, Željko Uremović je svoj štafelaj već davno postavio u Europi. Otvarao je atelijere u Njemačkoj, Francuskoj, Češkoj, Hrvatskoj, odakle je krenuo i gdje se neprekidno vraća. 


Krenuo je iz Zagreba gdje je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u klasi profesora Raoula Goldonija, a vraća se u Trogir, najmanju europsku urbanu matricu zatvorenu u mrežu Sredozemlja. Vraća se u Grad otok, kojega Jacques Le Goff  bilježi na karti romaničke Europe. Izložba Tragurium Sacrum grupira slike Željka Uremovića u dvije cjeline: grupu slika nastalih pod otvorenim nebom, koje blistaju prosvijetljenošću, a druga grupa, pod nazivom Akeropiti, ukazuje na istraživanje strukture slike; istraživanja na lingvističkoj i tehnološkoj razini gdje se slikar Željko Uremović približava iskustvu "enformela". Impresija/dojam i ekspresija/izraz, pojmovi su koje nije moguće odvajati u tumačenju osobnoga izraza bilo kojeg ili čijeg pristupa likovnoj umjetnosti. Ipak u pojmovniku  povijesnoumjetničkih stilova razlikujemo, „impresionizam“ i „ekspresionizam“, Dapače odvajamo ih... 


Željko Uremović u novom ciklusu slika Tragurium Sacrum, posvećenih Trogiru, Mediteranu, Pasiji, akeropitima, izborom motiva, pristupom motivu, načinom obrade, spontanošću i promišljenoću objedinjuje tako kategorizirane pojmove: impresiju i ekspresiju. - naglasila je Lilijana Domić i predala izložbu na pažnju javnosti. Otvorenju izložbe su nazočili i mnogobrojni autorovi prijatelji i kolege s Akademije i zadržali se u ugodnom druženju.


Izložba se može pogledati u Galeriji Kurija radnim danima od 10 - 19 sati do 24. svibnja. Ulaz je, podsjećamo, slobodan.


Članak pripremio: Tomislav Mrčić


Vezane vijesti
Ažurirano: 16.6.2024. 12:32:07

Create Account