DHMZ: Prosinac u Zagrebu 3 stupnja topliji od prosjeka

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 7.1.2023. 11:34:23
DHMZ: Prosinac u Zagrebu 3 stupnja topliji od prosjeka

Foto:

Na našem području prosinac je bio 3,1 stupnja topliji od normale, dok je kiše na godišnjoj razini u Prigorju bilo u skladu s prosjekom.




Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) objavio je podatke o stanju klime u prosincu. Na zagrebačkom području prosinac je bio vrlo topao s prosjekom od 3,1 stupnja iznad normale.  I cijela kontinentalna Hrvatska bila je vrlo topla, dok je primorska Hrvatska bila ekstremno topla.


Odstupanja srednje temperature zraka u prosincu 2022. u odnosu na normalu 1981. – 2010. nalaze se u rasponu od 2,4 °C (Varaždin i Rijeka) do 4,9 °C (Gospić). Na svim postajama temperatura zraka je bila viša od prosječne, na većini i za više od 3 °C.


Prema raspodjeli percentila, temperaturne prilike u Hrvatskoj za prosinac 2022. godine opisane su sljedećim kategorijama: vrlo toplo (istočna, središnja, sjeverni dio gorske Hrvatske i dio Kvarnera) i ekstremno toplo (šira okolica Slavonskog Broda, Istra, okolica Rijeke i dio kvarnerskih otoka, južni dio gorske Hrvatske, južno Hrvatsko primorje).


Prosinac kišan, ali na zagrebačkom području bez ekstrema


Prema našim mjerenjima na kišomjeru u Sesvetama, u prosincu palo je točno 100 litara kiše po četvornom metru, što prosinac svrstava u kišne mjesece, ali bez ekstremnih količina oborine. Uobičajeni prosjek za prosinac na mjernoj postaji Maksimir iznosi 63,2 litre. I veći dio Hrvatske bio je kišan.


Odstupanja količine oborine u prosincu 2022. godine u odnosu na normalu 1981. – 2010. nalaze se u rasponu od 89 % višegodišnjeg prosjeka u Komiži gdje je palo 95,9 mm oborine, do 224 % u Gospiću (338,9 mm). Analiza odstupanja količina oborine za prosinac 2022. izraženih u postotcima (%) višegodišnjeg prosjeka pokazuje da su količine oborine na većini postaja bile iznad višegodišnjeg prosjeka, a neznatno niže samo u Komiži i Lastovu.


Oborinske prilike u Hrvatskoj u prosincu 2022. godine izražene percentilima bile su normalne, kišne i vrlo kišne. Detaljnije su opisane sljedećim kategorijama: normalno (krajnji istok Hrvatske, šire područje Puntijarke, južni obalni dio srednje Dalmacije i otok Vis, južna Dalmacija), kišno (veći dio Hrvatske) i vrlo kišno (okolica Bilogore, Karlovca, Rijeke, Lika i Split).


Izvor podataka i ilustracija: DHMZ


Oborine u 2022. na sesvetskom području


Što se tiče 2022. godine najsušniji mjesec na području Sesvetskog prigorja bio je listopad sa samo 22 litre kiše u odnosu na normalu od 76,7 l. Najkišovitiji pak mjesec bio je rujan s čak 209 litara u odnosu na normalu od 89,6 l. Većina mjeseca u godini bili su sušni ili vrlo sušni, a u godišnji prosjek su nas dovele velike oborine ponajviše u rujnu, pa u studenom i prosincu.


Create Account