Grad ne da Sljeme! Maker Faire festival ideja i tehnologije mora se prebaciti u OŠ Luka

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 27.9.2023. 9:29:01
Grad ne da Sljeme! Maker Faire festival ideja i tehnologije mora se prebaciti u OŠ Luka

Foto: Fablab

Maker Faire festival ideja i tehnologije održava se u Zagrebu treću godinu za redom i nakon Tehničkog muzeja i Europskog trga trebao je biti održan u upravnoj zgradi Sljemena, ali, Grad ne da.



Hrvatska udruga FabLab organizator je međunarodnog festivala ideja i tehnologije, a koji je narednog vikenda, od 29. rujna do 1. listopada trebao biti održan u upravnoj zgradi bivšeg Sljemena. Nakon Tehničkog muzeja, 2021. i Europskog trga prošle godine, organizatori su imali ideju festival smjestiti upravo na to mjesto ne kojem završava projekt ProGIreg koji govori o prenamijeni negdašnjih industrijskih postrojena u Europi, u nove, suvremene životne sredine. 


Upravo je to bila ideja smještaja u Sljeme ovog festivala, odnosno pokazati do sada propuštene prilike aktiviranja napuštenih prostora kao centra zajednice. 


No, gradska uprava iz zasada nepoznatih razloga odbila je otvoriti prostor za ovaj događaj. Stoga je ekspresno pronađen novi smještaj festivala i bit će zahvaljujući susretljivosti Osnovne škole Luka i ravnateljice Nikoline Ćurković, cijeli događa preseljen u prostore škole. 


Više o festivalu:


Maker Faire je najveći obiteljski festival kreativnosti, tehnologija, inovacija i poduzetništva, pod vodstvom Make Community organizacije (USA). Maker Faire je najveće i jedinstveno događanje na Zemlji koji se održava od 2006. godine od kada je širom svijeta održano 400 istovjetnih događanja.


Hrvatska udruga FabLab sva iskustva tog tipa događanja od 2019. dovodi u Zagreb. Svake godine Maker Faire Zagreb je ostvario između 8000 i 10000 posjetitelja u Tehničkom muzeju Nikola Tesla i na Europskom trgu (2021.).


"Važan razlog zašto organiziramo Maker Faire Zagreb je podizanje svijesti o maker kulturi i motivacija mladima za nove lude ideje, a ove godine imamo i taj dodatni razlog, pokazati do sada propuštene prilike aktiviranja napuštenih prostora kao centra zajednice. Zato ove godine, nakon višegodišnje suradnje sa lokalnom zajednicom u Sesvetama, peti po redu istaknuti Maker Faire Zagreb održavamo u napuštenoj upravnoj zgradi bivše tvornice Sljeme" , rekao je organizator Roberto Vdović.


Ovom odlukom, dodao je, želimo ukazati na potencijal koji nudi kulturno i graditeljsko nasljeđe, a koji se želi prenamijeniti i iskoristiti za inicijativu lokalne zajednice u inovacijski prostor HUB_S.


U suorganizaciji s Gradom Zagrebom koji je privremeno otvorio prostor za potrebe održavanja ovog događanja te udrugom Zelene i Plave Sesvete, Maker Faire Zagreb treba potaknuti neke nove procese stvaranja inovacija u Sesvetama, Zagrebu, pa zašto ne i u čitavoj Hrvatskoj.


Iako ima prostornih ograničenja, i ove godine događanje je usmjereno na čitavu regiju. Uz izlagače iz Slovenije, Italije, Srbije, Bosne i Hercegovine, biti će prisutni i izlagači iz čitave Hrvatske, od Slavonije do Dubrovnika. Posjetitelje očekuje oko 50 projekata koje će predstaviti više od 150 makera. 


Posebnost ove godine predstavlja dolazak mobilnih atrakcija Time Cruisers umjetničke grupe Abacus Theatre koja dolazi po prvi puta u Hrvatsku čak iz Nizozemske.


Vezane vijesti
Ažurirano: 23.5.2024. 15:05:54

Create Account