Istarska vinarija Matić predstavila u ZAgrebu svoja najbolja vina

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 13.4.2024. 13:16:15
Istarska vinarija Matić predstavila u ZAgrebu svoja najbolja vina

Foto: Marko Čolić

Vinogradarenjem i vinarenjem obitelj obitelj Matić bavi već šest generacija.U istarskom trokutu Kaštelir , Višnjan , Vižinada smješteno je mnogo vinarija. Samo na području Višnjana njih čak 16  među kojima su Košeto, Prodan ,Poletti, Poleis, Aldo i Denis Bernobić a u Baškotima su Matići.  Vinogradarenjem i vinarenjem se obitelj bavi već šest generacija. Milenko je zajedno sa svojim ocem Otaviom počeo buteljirati vina godine 1997. Do tada se vino prodavalo u litarskim bocama i rinfuzi. Erik Matić je diplomirao na Agronomskom fakultetu u Zagrebu prošle godine i sada zajedno sa ocem Milenkom udruženim snagama idu u osvajanje vinskog tržišta. Erik je kao stipendist proveo četiri mjeseca u Kaliforniji, prošao više vinarija a u najdubljem sjećanju mu je ostala vinarija Merry Edvards ekološke orjentacije sa najsuvremenijim strojevima za obradu. Sada ta iskustva zajedno sa ocem provodi u vlastitoj vinariji. Istra je poznata po svojoj crvenici a uzgoj vinove loze  daje odlične rezultate na dovoljno mineralnim poljima i odličnoj nadmorskoj visini. 

Matići imaju svoja glavna polja Markovac (uz druge sorte tu je muškat ruža i 75%muškata žutog), Rožino, Njive, Konfin i Vrh na visinama su od 275 do 290 metara. Vinarija ima pjenušac Apolon (80% glere i 20% malvazije), rose Eros (85.ruže i 15%  muškata žutog) , svježu malvaziju, Afroditu (malvazija odležana godinu dana u drvu), chardonnay, merlot, teran, cabernet sauvignon i uskoro na tržištu cuvee


Dioniz (sastavljen od 5 sorti: merlot, cabernet sauvignon , game, borgonja i teran). Ukupno imaju 17.5 hektara od kojih je  10 malvazija, 1.5 ha chardonnaya, te po 1 ha ruže, muškata žutog, merlota, terana i 0.75 cabernet sauvignona. Modernom mehanizacijom obrađuju 15 hektara starih nasada i 2.5 ha zasađenih 2021. (samo malvazija) a berbu isključivo rade strojem. Matić je predočio prednosti takvog načina berbe. Strojem koji visokom frekvencijom usisava bobe,peteljka i zeleno ostaju na trsu pa  jedan hektar uberu za nešto više od sata i u najkraćem mogućem roku od dvadesetak minuta grožđe bude u podrumu na preradi. Bere se rano ujutro prije izlaska sunca. Po svemu što se čulo na predstavljanju u Zagrebu u Češkom domu na promotivnoj tribini "Vrijeme je ZA..."ovakav način berbe bez brojnih berača je efikasniji, brži i jeftiniji.


Matići su na Vinistri dobili na desetke zlatnih i srebrnih medalja:

chardonnay je od 2008. četiri godine za redom bio zlatan i najbolje ocijenjeno vino u ovoj kategoriji. Već 10 godina malvazija dobija zlato a 2019. i su se pripetavali za šampionsko vino sa Marijanom Armanom a dvije godine kasnije sa Bernobićem. Njihova odležana malvazija Afrodita iz 2019. je na IWC-u 2021.osvojila srebro sa najvećim brojem bodova te razine a na Decanteru 2022. zlato sa velikih 95 bodova. 

Milenko je završio srednju poljoprivrednu školu u Poreču i do kompletnog posvećivanja vinariji radio je u Agrolaguni. 


Od osam vina koja se kušalo nazočni sommelieri posebno su opisali četiri.

 Chardonnay 2023.13%alkohola i 5.7 g/L kiselina je slamnato žute boje sa zelenim nijansama, kristalno bistro, intezivnog mirisa na bijelo voće (jabuka, vinogradarska breskva).elegantnog tijela sa puno mineralnosti sazrijevanjem će dobitidodatnu kvalitetu. Ovaj chardonnay je na velikoj zimskoj smotri u Gračišću osvojio zlato sa 86 bodova. Sommelier Lugarić gastronomski preporučuje carrpaccio od tune, pečenu škarpinu ili puretinu sa šparogama i pljukancima.


Malvazija Afrodita 2021 13.4 %alkohola i 6.4 g/L kiselina, perjanica je vinske kuće.Matić . Nakon fermentacije 10 do 15 dana vino odležava godinu dana u 500-litarskim bačvama od francuskog hrasta. Vino je  zelenkasto žute boje , kristalno bistro intezivnog mirisa po cvjetno- voćnim aromama sa primjesama citrusa i tropskoga voća. Grožđe za ovo vino bere se sa položaja Rožino.  Robusno je i kao takvo može biti dobar par uz mesna jela,istarski žgvacet, kozlića, vitello tonnato (hladna,narezana teletina) i biftek od boškarina.


Teran 2019 13% alkohola i 6.4 g/L kiseline je vodeća istarska crna sorta. Vino koje sa umjerenom količinom šećera (ovdje je ostatak 1.9) i visokom kiselinom 6.4 uz reducirani prinos može dati odlično dugotrajno vino. Darko Lugarić se prisjeća i onih starih 15-estak godina. Rubinsko crvene boje (zečja krv) s ljubičastim tonovima. Na nosu i u ustima osjeti se crno i crveno voće (višnja, maline), miris duhana, papar, živi tanini... Elegantnog tijela, suh, pitak , visoke kiseline sa svim karakteristikama sorte. U ovom vinu  osjeća se utjecaj drva a pomalo  zbunjuje još uvijek visoka kiselina. Upravo to daje nadu da će ovo vino tek za koju godinu doživjeti vrhunac.


 Muškat ruža 2023 11% alkohola i 5.8 g/L kiseline je vino Poreštine. Sortno prepoznatljivo, nježnih mirisa ruže, voće, malina.Ima ostatak šećera od 40 grama i time je postignut puni sklad , odnosno fini balans između šećera i kiseline. Lagane je tanične strukture i niskog alkohola. Ovo vino odlično pristaje uz slastice počevši od pince do kremastih i suhih kolača. Sorta je nastala na pokušalištu Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču još u vremenu Austro-Ugarske i dalje se širila u Italiju i u, Južni Tirol. Cvijet je jednospolan a kao oprašivači služe sorte toga kraja teran, hrvatica i borgonja.Zbog toga i osjetljivosti nije za očekivati dobar urod svake godine.


Vezane vijesti
Ažurirano: 22.6.2024. 16:14:43

Create Account