Hrvatski šahovski prvak igrao simultanku u Sesvetama

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 21.1.2020. 14:08:43
Hrvatski šahovski prvak igrao simultanku u Sesvetama

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Vodeći hrvatski šahist, velemajstor Marin Bosiočić odigrao je u ponedjeljak navečer simultanku na dvadeset polja s većinom mladim šahistima i predstavnicima ŠK Agroproteinka Sesvete.



Partija se igrala u prostoru Šahovskog kluba u nazočnosti publike. Protivnici, većinom mladi šahisti, ali doista izvrsni, pa su tako našem Riječaninu velemajstoru snažan otpor pružili pojedini najbolji hrvatski kadeti. Bilo ih je iz domaćeg kluba, zatim iz Vrustuna - Vurnovec i Svete Nedjelje, te pojedini odrasli sesvetski šahisti. 


Naravno da velemajstor nije baš pružio puno prilike protivnicima da se razigraju, međutim ono najvažnije je da su djeca dobila priliku igrati s hrvatskim prvakom, a taj će događaj zasigurno pamtiti cijeli život. Možda baš ponetko od  ovih mladih u budućnosti postane novi šahovski prvak. 


A mladi prvak, Bosiočić, vrlo jednostavan i miran čovjek, raspoložen za razgovor ponajprije je pohvalio novi prostor sesvetskog šahovskog kluba kojeg dijeli zajedno s infocentrom ProGIrega i udrugom ZIPS. 


"Ma i ja kad sam bio mali s velikom sam radošću igrao protiv "velikih" i poznatih šahista koji doduše nisu u Rijeku baš često navraćali, no svaku sam takvu partiju nosio u srcu i dan danas ih se rado sjećam. Vjerujem da su mi upravo takvi događaji dali još više vjetar u leđa da se snažnije posvetim šahu i dođem do ove razine na kojoj sam sada", govori nam Marin odgovarajući pri tom na naše pitanje o mogućnosti življenja od šaha. 


"Pa ja sam sada profesionalac, to je moj život, turniri koji se organiziraju po Europi plaćaju moj dolazak, kao i ostalim značajnim igračima. Da, može se živjeti od šaha, kao i u ostalim sportovima, ali samo ako ste na vrhu, a to znači veliko odricanje i svakodnevni trening, jer ne biste vjerovali, ali i šahisti takošer moraju trenirati da bi mogli igrati partije", kaže nam hrvatski šahovski prvak kojem je zadnje veliko natjecanje odigrao nedavno u Moskvi na Svjetskom prvenstvu u brzopoteznom šahu. 


Za kraj je ovaj sesvetski gost inače diplomirani ekonomista  čiji je posao sada isključivo šah poručio roditeljima da omoguće djeci igranje šaha, da im od najmanjih nogu utjelove ljubav prema šahu koji, kako je dokazano, vrlo pozitivno utječe na mentalno zdravlje i na podizanje kognitivnih sposobnosti djece.


Vezane vijesti
Ažurirano: 11.12.2023. 17:58:28

Create Account