Koliko će iznositi povratna naknada kad uvedemo euro?

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 26.8.2022. 14:49:58
Koliko će iznositi povratna naknada kad uvedemo euro?

Foto: Ilustracija: Sesvete danas, Borko Samec

Od 1. siječnja naredne godine uvodimo Euro, a mnogi se pitaju što će biti s povratnim naknadama i koliko će iznositi?




Od 1. siječnja 2023. baš sve brojke koje označavaju neku vrijednost bit će izražene u kunama. Dakle sve će cijene biti preračunate  iz hrvatske kune u europski euro,pa tako i naknada povrata boca, plastičnih, staklenih i limenki za koje se sada pri povratu  dobiva po 50 lipa za komad, piše Poslovni dnevnik.


Od 1.siječnja u tom segmentu lipa odnosno kuna više neće biti, pa će se i za povrat plastičnih i staklenih boca u pri povratu dobivati eurske naknade. Bit će i to velika promjena za građanstvo i nije na odmet u tom smislu nešto pojasniti.


Obzirom da će se sve od Nove godine izražavati u Eurima, to vrijedi i za iznos naknade za povratnu ambalažu. 


Obzirom da je fiksni tečaj konverzije u odnosu kuna/euro utvrđen u iznosu: 7,53450 kn to bi značilo da će se za vraćenu bocu za koju se sada dobije 50 lipa odnosno 0.50 kuna, od siječnja 2023.dobi(va)ti 0,07 eura tj. umjesto 50 lipa dobivat će se u obliku povrata 7 centi za svaku vraćenu plastičnu ili staklenu bocu odnosno limenku. 


Na kraju ono što treba znati, jer mnogi imaju svoje teorije, tečaj je utvrđen fiksno i neće biti nikakve promijene, niti početkom naredne godine, dakle 7,53450 kuna za jedan euro.


Vezane vijesti
Ažurirano: 30.12.2022. 9:48:47

Create Account