Predstavljamo: Orion među zvijezdama

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 18.4.2017. 10:41:01
Predstavljamo: Orion među zvijezdama

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Sesvetski taekwondo klub Orion radi pomalo samozatajno, a postiže velike sportske rezultate i okuplja mnogo djece.


Taekwondo je korejska borilačka vještina nastala 40-ih godina dvadesetog stoljeća spajanjem različitih vještina koje su se vježbale u to vrijeme. Njezino ime dolazi iz riječi Tae, što znači udariti nogom, Kwon, što znači udariti rukom i Do, što znači put. Taekwondo je udaračka vještina koju odlikuju atraktivne nožne tehnike i brzina. Danas se taekwondo smatra jednom od najpopularnijih borilačkih vještina i sportova, a broj vježbača u svijetu se procjenjuje na više od 100 milijuna. Na području grada Zagreba ovo je nakon nogometa najmasovniji sport.

Na području Sesveta djeluje taekwondo klub Orion. Okuplja oko 120 članova, većinom osnovnoškolaca koji ujedno i treniraju u svojim domicilnim školama, OŠ Iver, Sesvete i Luka. U prostoru kluba treniraju natjecatelji mlađi kadeti, stariji kadeti, juniori i seniori.

Postoje već 25 godina, klub su osnivali i vodili Ivan Perković i Tomislav Vrban, no unatoč dugogodišnjeg rada još uvijek nemaju adekvatne prostorije za trening. Glavni trener i tajnik kluba Zoran Dužević kaže da "igramo veliki nogomet, a treniramo na terenu za mali nogomet". Simbolično rečeno, no u stvarnosti je tako. Dok djeca u školama još imaju vrlo dobre uvjete u školskim dvoranama, natjecatelji se gužvaju u iznajmljenoj garaži prazne kuće u Sesvetskoj Selnici.

Unatoč toga imali su niz velikih rezultata i boraca, a imaju ih i danas. Izdvojit ćemo samo nekoliko rezultata: Europsko prvenstvo za kadete Josipa Milanović – brončana, Svjetsko prvenstvo za juniore u Vijetnamu, Jelena Žeravica brončana, Antonia Žeravica prvakinja Europe u Azarbajdžanu i viceprvakinja Europe u Švedskoj, a na svjetskom kupu Aruba bila je treća.

Dominik Matleković srebrna medalja na prošlogodišnjim europskim sveučilišnim igrama, a Antonia Žeravica na istim igrama osvaja zlato. Ovdje je potrebo posebno istaknuti da je Orion jedini klub koji je na tim igrama osvojio dvije medalje, odnosno Orionovci su medalje osvojili za Zagrebačko sveučilište. Dodajmo još državno studentsko prvenstvo Matleković najbolji senior, a mlada i vrlo perspektivna Ivana Aralić trenutačno je prva na juniorskoj nacionalnoj listi.

Ovome pridodajmo da je u subotu, 8. travnja klub sudjelovao na turniru Zaprešić open, na kojem je Ivana Aralica osvojila treće mjesto i bodove na rang listi za reprezentaciju, a klub u cjelini je osvojio 5 medalja. Inače na najjačima "g" turnirima na kojima su nastupili redovito bi osvajali medalje.

Jelena Žeravica je za sada najveće ime kluba. Osvajala je mnoge medalje na "g" i drugim turnirima, no nije više natjecateljski aktivna. Iako vrlo mlada, već je tri godine natjecateljski umirovljena i trenerica je u klubu.  Jelena je bila proglašena sportašicom godine u Sesvetama za 2006, Antonija za 2007. i 2015. Trenutačno prva aktivna seniorska imena kluba su Antonia Žeravica i Dominik Matleković.

Veliki problem su im financije. Dok veliki i bogati zagrebački klubovi financiraju mnoge odlaske na "g" turnire po Europi i svijetu, Orionovci si to teško mogu priuštiti, pa tako teško skupljaju bodove za ulazak u reprezentaciju. Većinom se baziraju na odlaske u okolne zemlje.

Unatoč svega imaju izuzetno mnogo motiva, trude se i uporni su. Prepoznali su to i u zagrebačkom taekwondo savezu koji je krajem prošle godine  proglasio najbolje sportaše i sportske djelatnike koji su dali doprinos ovom sportu. Jelena Žeravica i Dominik Matleković, uz ostale, nagrađeni su za izniman doprinos zagrebačkom taekwondou.

Ukoliko se u doglednoj budućnosti ostvari ideja velikog sportskog centra na Luci koji bi uglavnom bio posvećen borilačkim sportovima, vjerujemo da bi to mogla biti i dobra prekretnica u radnim uvjetima našeg Oriona.


Create Account