Radove na Muzeju Prigorja danas obišao Tomašević s predstavnicima dvaju ministarstava

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 4.8.2023. 14:53:37
Radove na Muzeju Prigorja danas obišao Tomašević s predstavnicima dvaju ministarstava

Foto: Borko Samec/Sesvete danas

Privodi se kraju konstrukcijska i cjelokupna obnova Muzeja Prigorja koja bi trebala završiti do kraja kolovoza.



Muzej Prigorja konstrukcijski je oštećen u zagrebačkom potresu 2020. godine, te je od 15. veljače ove godine zatvorena za javnost radi odvijanja radova.


Muzej je danas obišao gradonačelnik Tomislav Tomašević sa suradnicima, te predstavnicima dvaju ministarstava, nadležnima za proces i tijek obnove. U ime Ministarstva kulture nazočio je državni tajnik Ivica Poljičak, a u ime  Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Sendi Bužleta Špiček iz Uprave za provedbu Fonda solidarnosti.



Nazočne je pozdravila ravnateljica muzeja Morena Želja Želle koja ij je podsjetila da je Kurija Zagrebačkog kaptola zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske, te je kao takva od izuzetnog značenja ne samo za Sesvete i Grad Zagreb, nego i za Republiku Hrvatsku, te je kao takva uvedena u registar kulturnih dobara.





"Sesvete će nakon ove obnove imati muzej kakav doista zaslužuju. Nije potrebno imati muzeje samo u gradskom središtu, nego je dobro da da su disperzirane i po gradskim rubovima kao što je to ovdje slučaj, a Sesvete imaju svoje zasluženo mjesto sa specifičnom građom kako se prikuplja i načinom na koji se prikuplja", istaknuo je prilikom posjete državni tajnik Poljiček.




"Ovaj je muzej jako važan za ovu najveću gradsku četvrt, ovo je jedina muzejska institucija u Sesvetama i važno je za identitet ovoga kraja da ju u cijelosti obnovimo. Ovo će sada biti bolja zgrada za građane Sesveta. Važno je da imamo ovakve ustanove i izvan centra grada. Stoga je jako važno da ulažemo u ovu gradsku četvrt i ovu instituciju", između ostaloga rekao je prilikom obilaska radova Tomašević, dodajući kako je uz nacionalna sredstva grad u ovu obnovu uložio cca 170 tisuća eura. 




Podsjetimo, radovi su započeli u veljači ove godine, a trebali bi biti završeni do kraja kolovoza nakon čega bi prva izložba mogla biti otvorena već u rujnu ove godine. Vrijednost radova iznosi oko 500 tisuća eura, navedenih 170 tisuća je gradskih, a veći dio iznosa osiguran je iz Fonda solidarnosti EU.


Obilasku radova na Muzeju Prigorja nazočili su i novi Sesvetski čelnici Vladimir Marić i Ivan Dokša s nekoliko članova vijeća.


Tomašević je dolazeći u Muzej na trenutak zastao uz radnike Zrinjevca koji su uz zgradu Kurije uklanjali u nedavnoj velikoj oluji srušen jablan, te ih pozdravio rukujući se s njima.


Video: Sesvete danas

Vezane vijesti
Ažurirano: 25.4.2024. 16:50:08

Create Account