Sesvetski pothodnik konačno je suh, njime se može prolaziti, čeka se obnova

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 23.2.2024. 15:32:45
Sesvetski pothodnik konačno je suh, njime se može prolaziti, čeka se obnova

Foto: Borko Samec/Sesvete danas

Već desetak godina Gradska četvrt Sesvete traži što od bivše, što od aktualne gradske vlasti sanaciju ili rekonstrukciju pothodnika. Privremena sanacija je obavljena ili je u tijeku, čekamo konačno rješenje.



O potrebi sanacije i uređenja jedinog sesvetskog pothodnika onog ispod Zagrebačke u Brestju govori se već niz godina,  a samo je ovaj portal posljednjih pet godina objavio desetak tekstova i fotografija o potrebi sanacije pothodnika koji više ničime ne zadovoljava standarde 21. stoljeća osim što pruža rupu za prolaz ispod izuzetno opterećene prometnice. Sluha za ozbiljniju sanaciju nikada nije bilo, osim što je jednom bio oličen, bolje rečeno bili su premazani grafiti, te je jednom bila odčepljena odvodnja pothodnika, no, niti jedno, ni drugo nije dugo potrajalo.  Zidove su ponovo prekrili grafiti, što je možda manji problem, a kanalizacija se ponovo začepila, pa od ljeta, za svake malo jače kiše prolaznici "plivaju" s jedne strane na drugu. 


Od jeseni nakupljena mlaka vode konstantno je priječila prelazak kroz pothodnik suhih nogu. Netko je postavio i palete na mlake tako da su ljudi putem njih nekako prelazili s jedne strane na drugu i sve je to izgledalo vrlo tragikomično, kao da je popravak obavila grupa TNT (oni koji su čitali strip Alan Ford znaju o čemu se radi), no slika nije iz stripa nego iz Sesveta koji su dio Zagreba. 


Građani su sve više negodovali, dolaskom zime i zaleđivanjem dvije su osobe, koliko je nama poznato,  pale na zaleđenim  paletama, odrasla osoba i osnovnoškolka, srećom bez težih posljedica i više nije bilo nimalo smiješno koristiti pothodnik. 


Ljutili su se građani Brestja, a predsjednica VMO Staro Brestje Anđa Čujić je u srijedu, 21. veljače poslala otvoreno pismo gradskoj upravi tražeći hitnu sanaciju uz prijetnju protestima lokalnog stanovništva.


Istog je dana započela privremena sanacija pothodnika. Vjerojatno to nije posljedica otvorenog pisma, jer u gradskim službama nisu baš tako nagli, možda je konačno tristoti ili koji već po redu dopis Gradske četvrti o potrebi sanacije pothodnika ipak  naišao negdje na plodno tlo, no, činjenica jest da je sada popravljena kanalizacija i da je pod  suh pa se može normalno koristiti. Već ranije su Zagrebačke ceste postavile sigurnosni odbojnik za zaštitu korisnika pothodnika od prometne nesreće i slijetanja vozila na stube tog objekta. Trenutno se na dijelu gdje je bila stara ograda popravlja uništeni betonski parapet. 


Djelomično uništena zaštitna ograda nalazi se i na drugoj strani ceste, no, za sada se, valjda, još jako dobro drži, pa možda nadležni misle da nju ne treba dirati. Možda poživi do realizacije konačnog rješenja


Ovo je privremena sanacija tek toliko da se objekt može koristiti, a cjelovita rekonstrukcija  pothodnika bila je najavljena još u rujnu 2020. kada je gradska četvrt obaviještena da će ovaj pothodnik biti uređen europskim novcem po najvišim standardima, s kamerama, dizalom, novom rasvjetom, kanalicama za bicikle i drugim elementima, valjda i novom odvodnjom za suhe cipele, a rok za izvođenje je 2025. godina. 


Sesvećani su, navodno, zatražili da to bude već ove godine, a hoće li to biti uslišano, vidjet će se. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 21.2.2024. 9:53:28

Create Account