Tomašević: Odgađa se za jesen novi sustav naplate otpada, a vrećice će se prodavati u Konzumu, Tisku i Sparu

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 21.6.2022. 13:57:43
Tomašević: Odgađa se za jesen novi sustav naplate otpada, a vrećice će se prodavati u Konzumu, Tisku i  Sparu

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je danas odgodu novog sustava naplate odvoza otpada do 1. listopada. 



Novi sustav naplate i odvoza miješanog kućnog otpada s vrećicama koje ćemo kupovati u trgovačkim lancima i drugim prodajnim mjestima, odgađa se do 1. listopada, iako je prvotno bio najavljen za 1. srpnja ove godine.


Promjena se, dodao je, radi u okolnostima poremećaja na globalnom tržištu, ratova u Europi, pandemije i inflacije.


"Želimo da novi sustav bude dobro pripremljen i zato se ide na odgodu", rekao je Tomašević. Cijene se od ranije najavljenih neće mijenjati. Fiksni dio ostat će kakav je i najavljen 45 kuna, a varijabilni ovisit će o volumenu i broju kupljenih vrećica, pa će tako vrećica volumena 10 litara koštati dvije kune, od 20 litara 4 kune, a najveća od 40 litara koštat će 8 kuna. 


Za sada distribucija vrećica ugovorena je s Konzumom, Sparom i sustavom kioska Tisak po cijeni marže od 3,7%. Vrećice će, kako je rečeno, proizvoditi tri velika proizvođača vrećica koji inače na području Hrvatske i Europe proizvode plastične vrećice za otpad.


"Ovakav sustav koji će zaživjeti od 1. listopada je, smatramo, najpravedniji, koliko ćemo napuniti vrećica sa smećem, toliko ćemo platiti plus fiksni dio, oni koji će više odvajati, manje će platiti, a to je i konačni cilj, smanjenje miješanog komunalnog otpada i konačno ukidanje odlagališta otpada Jakuševec", rekao je Tomašević.


Najavio je i pokretanje javne kampanje o novom načinu naplate i prikupljanja otpada koja će krenuti nakon ljeta, odmah s početkom rujna.



Vezane vijesti
Ažurirano: 23.4.2024. 9:10:14

Create Account